‘De Zomer van Pleij’ in Catharijneconvent

Foto: Catharijneconvent

UTRECHT – Op vrijdag 8 juli gaat De Zomer van Pleij, een tentoonstelling samengesteld door emeritus hoogleraar Herman Pleij, open in het Catharijneconvent. De tentoonstelling is tot en met 4 september te bezichtigen.

Met thema’s als ‘naakte waarheid’, ‘bloody as hell’ en ‘mooie Maria’s’ belooft De zomer van Herman Pleij een waar spektakel te worden. Door zijn persoonlijke verhalen en oog voor detail neemt hij bezoekers mee op een verrassende reis. U ontmoet de Mona Lisa van het Catharijneconvent, met haar ingetogen glimlach. ‘Lachen was verboden binnen de kerk. Lachen was gevaarlijk en gaf blijk van controleverlies. Maar de verstilde glimlach van de maagd Maria was wel toegestaan.’ Het Mariabeeld is een van de kunstwerken die Pleij selecteerde voor de tentoonstelling.

Vrije hand

Pleij heeft de vrije hand gekregen om een tentoonstelling van middeleeuwse topstukken uit de collectie in te richten, laat het museum dinsdag weten. Vorig jaar al richtte hij een zaal van het Catharijneconvent in, in het kader van het Pop-Up Museum van De Wereld Draait Door. Dat beviel zo goed dat hij dit jaar de hele zomertentoonstelling voor zijn rekening neemt. Pleij heeft volgens het museum gekozen voor beelden, boeken en schilderijen die een verrassende kijk op middeleeuwse cultuur geven. Hij heeft de verhalen achter de kunstwerken zelf ingesproken, zodat bezoekers als het ware door de hoogleraar zelf worden rondgeleid. Pleij zal ook regelmatig lezingen geven.

Bron: Catharijneconvent/RTV Utrecht

Cookieinstellingen