Eerste gezondere schoolkantines in Utrecht onderscheiden

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Ouders die de afgelopen maanden middelbare scholen bezochten, schrokken zich vaak kapot door het junkfood en de suikerbommen die in veel schoolkantines worden aangeboden. Gezond consumeren is op deze locaties eerder uitzondering dan regel. Reden voor het Voedingscentrum op zoek te gaan naar gezondere kantines.

Het Voedingscentrum vond er twee. In Breda en in Utrecht.  Breda (Tessenderlandt) voldoet aan de Richtlijnen Goud van de Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. Twee schoollocaties van ROC Midden Nederland (Kretadreef en Brandenburchdreef) in Utrecht slepen Zilver in de wacht. Deze scholen ontvangen daarom deze week de Zilveren en Gouden Schoolkantine Schalen 2016 van de ‘Schoolkantine Brigade’. Naast Goud, Zilver bestaat ook het niveau Ideaal.

Gezond voor het grijpen
De Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum bekeek het assortiment en de uitstraling: “In deze kantines liggen de betere keuzes vooraan en opvallend in het zicht geplaatst, wordt fruit en groente aantrekkelijk gepresenteerd en water drinken gestimuleerd. De Schalen zijn een mooie beloning voor hun harde werk. Hopelijk kunnen we dit jaar nog veel meer Schalen uitdelen”, zegt jurylid Heleen Schuit. Wat bovendien opvalt aan Tessenderlandt is dat zij gratis thee verstrekt en dat de directie ervoor heeft gezorgd dat de frietkraam, die jarenlang voor de school stond, in goed overleg met de eigenaar is verplaatst, aldus het Voedingscentrum dat gezondere kantines wil bevorderen. Nu laten nog veel scholen zich inpalmen door hoge inkomsten van automatenexploitanten, die deze op hun beurt vol blikjes met vloeibaar snoep plempen. Of er worden in de kantine snacks aangeboden die in strijd zijn met de nieuwe Schijf van Vijf. Smaakvervlakking, obesitas, groeistoornissen en/of suikerziekte op jongere leeftijd is een logisch gevolg van zulk onverantwoord aanbod. Eigenlijk onbegrijpelijk dat veel scholen en producenten van flutvoedsel en suikerdrank hun klanten – jonge leerlingen – dit (mogen) aandoen. Juist nu leer je een gezond eetpatroon aan, of niet.

Neem verantwoordelijkheid
Scholen die ook werk willen maken van gezondere kantines kunnen hier informatie vinden: Richtlijnen Gezonde Kantines. En wie weet winnen zij straks een schaal. Of nog belangrijker: altijd prijs door gezonder aanbod voor de leerling en zelf een goed geweten.

Bron: Voedingscentrum

Cookieinstellingen