2015 eist meer dodelijke verkeersslachtoffers

Foto: CC0 Public Domain

PROVINCIE UTRECHT – In Utrecht zijn vorig jaar 36 mensen overleden in het verkeer, twee meer dan in 2014. In 2015 kwamen in heel Nederland 621 mensen om het leven, 51 meer dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat.

Bij de slachtoffers van een verkeersongeval in de provincie Utrecht waren er vier vrouwen op leeftijd en de helft van de mannen was 60+. Verder kwamen twee jongetjes en twee tieners om het leven.

Landelijk beeld

Landelijk gezien nam het aantal dodelijke slachtoffers in een personenauto de afgelopen jaren gestaag af, maar in 2015 steeg deze categorie weer tot 224. Met fietsers ging het iets beter, maar toch kwamen vorig jaar 185 verkeersdeelnemers op de fiets om het leven, voornamelijk oudere mannen. Verder overleden er vorig jaar in heel Nederland 57 voetgangers, 47 motorrijders, 41 mensen op een brommer of scooter en 41 gebruikers van een scootmobiel. Ruim de helft van de fatale ongelukken gebeurde op een weg waar maximaal 50 tot 80 kilometer per uur gereden mag worden.

Gevaarlijkste tijdstip

Het CBS heeft ook berekend dat de gevaarlijkste tijd om de weg op te gaan tussen 14 en 16 uur ’s middags ligt. In de avondspits, tussen 16 en 18 uur stierven ook relatief veel mensen in het verkeer, flink meer dan in de ochtendspits.

Minister Schultz van Haegen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu betreurt de toename. Ze wil in 2020 onder de 500 verkeersslachtoffers per jaar uitkomen.

Bron: RTV Utrecht/rtvutrecht.nl

Cookieinstellingen