Meer zelfmoorden op het spoor

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt door voor de trein te springen is gestegen. Volgens ProRail maakten in 2015 223 mensen op deze manier een eind aan hun leven; een jaar eerder waren dat er 192. Dit meldt NOS.nl.

Zo’n 12 procent van alle mensen die zelfmoord plegen in Nederland, doet dat op het spoor; dat is ongeveer vier keer per week. Het zelfmoordcijfer terugdringen kan op verschillende manieren. De vraag is in hoeverre ProRail hierbij een rol kan spelen.

Aanpak risico locaties

NU.nl meldt dat psychiater Cornelis van Houwelingen onderzoek heeft gedaan naar de diverse manieren waarop terugdringing kan plaatsvinden. Hij heeft ontdekt dat er in grote steden en in de buurt van instellingen voor geestelijke gezondheidszorg een groter risico is dat iemand zich van het leven berooft op het spoor. Van Houwelingen heeft zestig risicolocaties aangewezen. Spoorbeheerder Prorail pakt momenteel de toegankelijkheid aan van die zestig locaties. Volgend jaar moeten ze allemaal aangepast zijn. Met hekwerken, camera’s en schriklichten wil de spoorbeheerder mensen met zelfmoordplannen zo veel mogelijk afschrikken.

Voorts zijn op verschillende locaties langs het spoor borden geplaatst met daarop de boodschap ‘Ik luister’ en het telefoonnummer van 113online, een telefonische hulplijn voor mensen met zelfmoordgedachten.

Blauw licht

ProRail gaat daarnaast een proef doen met blauw licht op stations. Internationaal zijn hier goede resultaten mee geboekt. Daaruit blijkt dat blauw licht mensen rustiger maakt. Op een aantal plekken wordt hier later dit jaar mee getest. “Waar en wanneer we dat gaan uitproberen, is nog niet bekend.”

Bron: NOS.nl/NU.nl

 

Cookieinstellingen