Nieuwe procedure toewijzing opvangplekken asielzoekers

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Nieuwe opvangplekken voor asielzoekers in Utrecht worden vooraf eerst aan bewoners en raadsleden voorgelegd. Hoe dit proces moet verlopen zal worden bepaald aan de hand van een peiling en een stadsgesprek. Dat heeft het college van B en W dinsdag toegezegd aan de gemeenteraad.

Reden voor dit besluit zijn de ervaringen van het gemeentebestuur met de toewijzing van de omstreden opvanglocatie in Overvecht. Het college nam begin dit jaar zonder ruggespraak met inwoners en de gemeenteraad een besluit en dat is niet goed bevallen, schrijft het stadsbestuur. Daarom wordt het Stadspanel met 5500 Utrechters gevraagd aan welke randvoorwaarden opvangplekken voor vluchtelingen moeten voldoen en hoe de besluitvorming zou moeten lopen.

Vervolgens wil de gemeente een stadsgesprek houden over de uitkomsten van de peiling. Hiervoor worden onder meer Utrechters uitgenodigd die al eerder op bijeenkomsten over asielzoekers aanwezig waren. Ook mogen betrokken organisaties en sleutelfiguren aanschuiven. In de herfst kan de gemeenteraad dan over de nieuwe procedures beslissen.

Het college van B en W zegt dat er nog een ander stadsgesprek komt over de vraag hoe asielzoekers het beste kunnen integreren in de stad.

Bron: RTV Utrecht/rtvutrecht.nl

Cookieinstellingen