‘Utrechtse milieuregels zijn discriminerend’

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Tot aan begin maart klommen bijna 1.400 mensen bij verwerkingsinstantie CVOM in de pen tegen de bon die zij kregen omdat zij de Utrechtse milieuregels hebben overtreden. Een kleine duizend vergeefs: ze moesten alsnog betalen. Anderen maken de gang naar de kantonrechter.

De Utrechtse aannemer Dick van Rees liet het – om principiële redenen – hier niet bij zitten en stapte naar de kantonrechter. “Normaal gesproken zijn boetes terecht. Reed ik te hard? Oké. Maar die regels gelden voor iederéén,” hield hij de rechter voor. “Het is toch te gek voor woorden dat een bepaald type auto van vóór 2001 niet de stad in mag, en hetzelfde type van na 2001 wel. Dat is discriminatie”, betoogde Van Rees maandag in de rechtbank. Hij vocht daar de 90 euro boete aan die hij kreeg, omdat hij op 4 mei vorig jaar met zijn dieselbusje (bouwjaar 1992) de Utrechtse milieuzone inreed.

Milieuzone mag
Het CVOM verdedigde de boete. Van Rees zat nu eenmaal fout en had dat – dankzij de borden – kunnen weten. “Recente rechtspraak heeft bovendien bevestigd dat de zone is toegestaan”, aldus een CVOM-vertegenwoordiger. Hij verwees naar de rechtszaak tussen de gemeente Utrecht en automobielclub KNAC en de stichting SSLU. Daarin besloot de bestuursrechter, dat de milieuzone mag. Het CVOM vindt dat wie het niet eens is met de regelgeving bij de gemeente of de politiek moet zijn.

De kantonrechter doet over twee weken uitspraak.

Bron: AD.nl

Cookieinstellingen