Kabinetsreactie op Fyra-onderzoek uitgelekt

Sharon Dijksma, staatssecretaris Infrastructuur
Sharon Dijksma, staatssecretaris Infrastructuur
Foto: Lex Draijer, Flickr, CC BY 2.0

DEN HAAG/UTRECHT – NS krijgt van het kabinet nog een keer de kans om de hogesnelheidslijn te exploiteren. En ProRail komt onder de vleugels van het ministerie van Infrastructuur. Dit meldt de Telegraaf op basis van een conceptplan van het kabinet.

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur) broedt al maanden op een reactie op de parlementaire commissie die het het Fyra debacle onderzocht. Deze reactie is bijna af. Het kabinet gaat er binnenkort over discussiëren. Dan pas komt de PvdA-bewindsvrouw met een definitief plan naar buiten voor de hogesnelheidstrein (hsl) en de dienstregeling op deze lijn.

Enquêtecommissie

De enquêtecommissie Fyra oordeelde dat de reiziger op de hsl nooit het vervoer heeft gekregen dat hem ooit is beloofd. Zowel NS als overheid vonden financiële belangen belangrijker dan de belangen van de reiziger. De enquêtecommissie adviseerde het kabinet ervoor te zorgen dat er meer snelle en betaalbare treinen komen op de hsl. Uit het uitgelekte concept van het kabinet blijkt echter dat de treinen van het kabinet niet harder hoeven gaan rijden, aldus de Telegraaf. Wel komt er tijdwinst doordat de Beneluxtrein minder vaak Den Haag hoeft aan te doen. Uit het concept blijkt verder dat het kabinet van plan is om de complete spoorordening tegen het licht te houden. Ook dat was een van de aanbevelingen van de enquêtecommissie. Het plan is om vier scenario’s uit te werken. In het eerste scenario komt het complete spoor in handen van NS. Het tweede scenario is het spoor houden zoals het nu is, waarbij NS het hoofdrail houdt en marktpartijen een paar lijntjes aan de randen daarvan. Een andere mogelijkheid die moet worden onderzocht is om het complete Nederlandse spoor aan te besteden, waar zowel marktpartijen als NS op mogen bieden. Het laatste scenario is er een waarin het spoor wordt opgehakt in grote blokken die dan vervolgens worden aanbesteed.

ProRail

Verder wil het kabinet dat het ministerie van Infrastructuur de leiding neemt bij ProRail. Het bedrijf ging financieel compleet de mist in met grote spoorverbouwingen. Door de spoorbeheerder onder de vleugels van het ministerie te brengen hoopt staatssecretaris Dijksma orde op zaken te kunnen stellen.

Bron: telegraaf.nl

Cookieinstellingen