Utrecht: hoge woonlasten en veel ruimte

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Uit CBS-cijfers van het driejaarlijks WoonOnderzoek Nederland (WoON) van vandaag, blijkt dat wooneigenaren en huurders in Utrecht ten opzichte van de andere grote steden relatief hoge woonlasten kennen maar hiervoor wel ‘ruimte’ terugkrijgen.

Uit het WoOn-onderzoek blijkt dat Utrechtse wooneigenaren maandelijks gemiddeld 971 euro en huurders 684 euro aan woonlasten betalen. En daarmee is Utrecht op Amsterdam na de gemeente met de hoogste woonlasten. In Den Haag is de verhouding eigenaar-huurder in euro’s 937 versus 702 en in Rotterdam 880 versus 644. Amsterdammers hebben de hoogste woonlasten: huiseigenaren betalen maandelijks gemiddeld meer dan duizend euro en huurders 676 euro.

Gebruiksoppervlak

Maar wat krijgt de wooneigenaar en huurder hiervoor terug qua aantal vierkante meters? Wat koopwoningen betreft wonen de Haagse huishoudens het ruimst met 117 m2, gevolgd door Utrecht (111 m2), Rotterdam (109 m2). De hoofdstad sluit de rij met 92 m2.

Wat de huurwoningen betreft krijgt een eenpersoonshuishouden in Amsterdam gemiddeld de minste vierkante meters aan gebruiksoppervlak: 67. In Den Haag wonen deze huishoudens gemiddeld 10 vierkante meter groter en in Rotterdam en de gemeente Utrecht huren huishoudens gemiddeld 80 m2.

Bron: ANP

 

 

 

Cookieinstellingen