Voorlopig geen operaties voor KNO-arts UMC Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het besluit van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) om de omstreden kno-arts weer operaties te laten hervatten is door het ziekenhuis teruggedraaid. Hij zal nu alleen poliklinische behandelingen verrichten.

Tv-programma Zembla onthulde afgelopen november dat het ziekenhuis twee dodelijke incidenten had verzwegen voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Tijdens twee operaties raakte de kno-arts per ongeluk een slagader, waardoor beide patiënten kwamen te overlijden. Ziekenhuizen zijn verplicht om ernstige incidenten te melden bij de IGZ, maar het UMC Utrecht had dit verzuimd. De IGZ onderzoekt de zaak rondom de twee dodelijke voorvallen.

Het ziekenhuis besloot op 31 maart dat de kno-arts – nadat uit eigen onderzoek bleek dat deze geen fouten had gemaakt – weer onder toezicht mocht opereren. Dit besluit, genomen terwijl het onderzoek van de IGZ nog niet is afgerond, leidde tot kritische reacties vanuit de samenleving en de politiek.

Verscheidene Kamerleden hebben naar aanleiding van dit besluit vragen gesteld. “Zowel voor het veiligheidsgevoel van de patiënt als voor het vertrouwen in het UMC Utrecht én de betreffende arts zou het goed zijn om dit eerst tot op de bodem uit te zoeken”, aldus VVD-Kamerlid Leendert de Lange. Volgens het CDA wordt er gewerkt aan een wet om een arts te schorsen tijdens een tuchtzaak. Dit zou moeten voorkomen dat een arts weer aan het werk gaat terwijl het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg nog niet afgerond is.

Het ziekenhuis laat op de website weten dat de (media)aandacht de kno-arts opnieuw veel druk oplevert. De raad van bestuur heeft opnieuw naar zijn werkhervattingsprogramma gekeken. ‘Hij zal voorlopig geen operaties uitvoeren’, aldus het ziekenhuis.

Bron: nationalezorggids.nl/umcutrecht.nl

 

Cookieinstellingen