Koninklijke Munt mogelijk in de verkoop

Foto: Dohduhdah, Wikimedia

UTRECHT – Volgens nog onbevestigde berichten wil het Rijk de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Utrecht verkopen. Dat is de beste optie, zou het ministerie concluderen. Dat meldt RTL Nieuws dinsdagavond op basis van ingewijden.

Een woordvoerster van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën verwacht dat binnenkort hierover een besluit wordt genomen. De KNM slaat sinds 1807 de Nederlandse munten en is in 1994 verzelfstandigd. Het ministerie buigt zich over de toekomst van KNM wegens de financiële problemen bij de onderneming, die sinds vorige zomer onder verscherpt toezicht staat van het ministerie. Het staatsbedrijf heeft grote schulden en wordt overeind gehouden door Financiën, dat nog 18,8 miljoen euro tegoed heeft van de onderneming in Utrecht waar zo’n 130 mensen werken.

Chileense opdracht ging fout

Zowel externe als interne problemen liggen hieraan ten grondslag. Externe problemen ontstonden bij een grote opdracht uit Chili twee jaar geleden. Bij het slaan van 850 miljoen peso’s ontstonden productieproblemen die er uiteindelijk toe hebben geleid dat de Chileense inspectie de munten en de KNM een boete kreeg wegens wanprestatie. Voor het oplossen van de interne problemen bij de onderneming zijn “ingrijpende operationele maatregelen” nodig, aldus staatssecretaris Wiebes vorig jaar. Een ‘chief restructuring officer’ moest het bedrijf herstructureren en bezuinigingen doorvoeren.

Taken overnemen

De productie van Nederlands muntgeld zou volgens het ministerie – net zoals dat bij het drukken van bankbiljetten nu ook al het geval is – ook door een partij kunnen worden gedaan waarvan de Nederlandse staat geen aandeelhouder is. Andere taken van KNM zouden naar De Nederlandsche Bank kunnen. KNM moet nu nog ervoor zorgen dat er zonder problemen met munten kan worden betaald en beschermen tegen valsemunterij.

Bron: z24.nl

Cookieinstellingen