Literatuurfestival ILFU: ode aan pure romankunst

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het literatuurfestival City2cities heet met ingang van dit jaar International Literature Festival Utrecht, afgekort ILFU. Het enige Nederlandse festival dat helemaal aan de romankunst is gewijd zal daarnaast een nieuwe opzet kennen met meer speelruimte voor de organisatoren.

“In de oude vorm leunde de festivalprogrammering sterk op de twee themasteden zoals Parijs, Krakau, Dublin of Boedapest. Deze insteek leverde veel verrassende ontmoetingen op met vaak nog onbekende auteurs. Maar het zorgde er ook voor dat de ruimte voor schrijvers van andere nationaliteiten die op dat moment de literaire actualiteit beheersten, beperkt was. Tijdens de lustrumeditie in 2015 hebben we daarom al geëxperimenteerd met een nieuwe invulling, wat optredens opleverde van bijvoorbeeld Michel Houellebecq en Nick Cave. Vanaf dit jaar gaat het roer definitief om”, aldus Festivaldirecteur Michaël Stoker.

Romankunst sec

Het ILFU is het enige Nederlandse festival dat helemaal aan de romankunst is gewijd. Joska Berg van organisator Het Literatuurhuis: “Je hebt wel festivals die romanschrijvers programmeren uiteraard, maar die koppelen ze aan iets anders; aan muziek, zoals Crossing Border, of politiek, zoals Writers Unlimited. We selecteren vooral schrijvers die de grenzen van de roman opzoeken. Daarbij kijken we naar de actualiteit, naar wat er nu speelt. We zoeken ook naar een schrijversmix die voor het publiek interessant is. Dat is soms lastig, want niet alle schrijvers die wij een podium willen bieden, zijn bekend bij het brede publiek. Ze noemt als voorbeeld Meena Kandasamy, die een roman schreef over een massamoord in India: “Ook al niet echt een gezellig onderwerp, maar we koppelen haar aan bijvoorbeeld een bekende interviewer die haar aan het publiek kunnen voorstellen.”

Voormalig postkantoor Neude

webbanner_palmen_ned (2)

Op vrijdagavond 22 april treden op Sunjeev Sahota, Zia Haider Rahman, Hagar Peeters, Meena Kandasamy, Connie Palmen, Michael Muhammad Knight, en Nihad Siries.

webbanner_binet_ned

Zaterdagavond 23 april zijn Laurent Binet, Jonathan Coe, Leif Larsen, Griet Op de Beeck, Kim van Kooten, Renata Adler, Tonnus Oosterhoff, Martijn Knol, Kees ’t Hart, Niña Weijers en Samar Yazbek te gast.

Op zaterdagmiddag is het postkantoor gratis toegankelijk voor iedereen met onder andere een pop-up bibliotheek, georganiseerd door festivalpartner Bibliotheek Utrecht. Klik hier voor kaartverkoop.

Bron: Boekblad.nl/ILFU.nl/Foto’s: ILFU.nl

Cookieinstellingen