Westerkerk Utrecht op weg naar nieuwe bestemming

Foto: Wikimedia

UTRECHT – De Westerkerk in Utrecht, de enige protestantse zaalkerk in Utrecht, is voorgedragen voor het Transformatieplein dat Vastgoedmarkt organiseert op de Provada (7-9 juni 2016, RAI Amsterdam).  Dat betekent dat de Provada architecten met een pitch komen met het ontwerp voor een nieuwe bestemming.

De Westerkerk aan de Bergstraat in Utrecht, gelegen op de grens van volksbuurt Wijk C, is op initiatief van de Doleantiegemeente van Utrecht gebouwd. Deze liet eerder de Oosterkerk bouwen, maar het aantal leden groeide zo snel dat er behoefte was aan een tweede bedehuis. Stond de Oosterkerk in een deftige buitenwijk, zijn tegenhanger verrees nabij een volksbuurt. Om de bouw mogelijk te maken, werden tien woonhuizen en een hofjescomplex gesloopt. In 1890 werd de eerste paal voor de Westerkerk geslagen. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw met een oppervlakte van zo´n 900 vierkante meter en een bijgebouwen met een oppervlakte van nog eens 365,62 vierkante meter. Niet inbegrepen daarbij zijn een dakterras en een balkon. Wie het godshuis heeft ontworpen is tot op de dag van vandaag niet precies bekend. Twee bouwmeesters komen in aanmerking. Het gaat om meester-timmerman H. van Dijk die ook de Oosterkerk gestalte gaf en architect A.W. van Beeck Calkoen. Opvallend is wel dat de Westerkerk in verschillende opzichten sterk lijkt op de Oosterkerk.

Transformatie naar…

De ligging van het gebouw is gunstig. Het Centraal Station bevindt zich op vijf minuten loopafstand en ook het stadscentrum is nabij. Het kerkgebouw beschikt niet over eigen parkeerfaciliteiten maar daar staat tegenover dat er verschillende parkeergarages in de nabije omgeving liggen. Bovendien zijn er gevorderde plannen om het gebied een aantrekkelijker aanzien te geven. Zo wordt de gedempte Catharijnesingel weer van water voorzien en in de herinrichtingsplannen zijn mogelijkheden opgenomen om in het gebied horeca, winkels en cultuur te vestigen. In het kerkgebouw mogen onder meer woningen komen en er is plek voor winkels. Om dat mogelijk te maken is het nodig dat het hoofdgebouw en de bijgebouwen in het geheel een nieuwe bestemming krijgen. Aanpassing van het vastgoed is dan ook toegestaan. Daarbij dient niettemin wel rekening te worden gehouden met het monumentale orgel. Het instrument moet in zijn oorspronkelijke staat blijven. Gezien de monumentale opzet van de gebouwen en de plannen voor de omgeving, zit er zeker muziek in de Westerkerk.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Cookieinstellingen