Utrecht weer op de fiets met Festival du Vélo

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Utrecht is kandidaat voor de titel ‘Fietsstad 2016’. Vandaag lanceert Utrecht het ‘Festival du Vélo’. Een feestelijk weekend in de eerste week in juli met een 100 dagen aanloop waarbij de fiets centraal staat. Een voorproefje.

Vanaf vandaag tot en met 3 juli worden alle Utrechtse ‘fiets’ gebeurtenissen uitgelicht. Met als knallende afsluiter een feestelijk weekend tijdens de Tourstart van donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli. Een lang weekend dat doet terugdenken aan de zonnige Tourstart in Utrecht.

Op donderdag 30 juni komt er een speciale Tourfilmavond in het Louis Hartlooper Complex. Onder de vlag ‘Utrecht fietst’ worden verschillende fietsactiviteiten voor groot en klein georganiseerd. De wielerkennis wordt getest tijdens de NK Wielerquiz van HetisKoers! op zaterdagavond 2 juli. Tot slot wordt een dag later het weekend afgesloten met de Tour d’Utrecht georganiseerd door Stichting Ronde van de Maliebaan. Fietsers kunnen letterlijk de Tour herbeleven door de route van vorig jaar, gebaseerd op de tweede etappe Utrecht – Zeeland, te fietsen. Daarnaast krijgt Utrecht een blijvende herinnering aan de Tourstart: het Tijdritparcours wordt definitief onthuld.

Opwarmen
Ook in aanloop is er veel te beleven. Zo staat op zondag 3 april de EKKO in het teken van de 100ste editie van de Ronde van Vlaanderen. Op groot scherm onder het genot van frieten en bier wordt gezamenlijk de koers gevolgd. Utrechtse scholen kunnen deelnemen aan een fietsprogramma op maat: van Bike Repair Shops tot een Talentenkoers. Na een jaar afwezigheid keert op zondag 15 mei de Classico Giro Utrecht terug en kunnen de klimmers diezelfde dag hun benen testen tijdens de Klimtijdrit in de P+R De Uithof. De Utrechtse verenigingen bieden verschillende trainingen en ritten aan met hun programma: Ga toch fietsen! Op 18 en 19 juni is het Utrechts wielerweekend met de Ronde van de Maliebaan en de Ronde van het Wilhelminapark. Meer weten over het programma voor de komende weken? Kijk dan voorlopig op www.utrecht2015.com. Binnenkort wordt een nieuw platform speciaal voor het Festival du Vélo gelanceerd.

Aansluiten bij het peloton?
Partijen die willen aansluiten bij dit peloton zijn van harte welkom. Initiatieven en ideeën kunnen worden gestuurd naar: [email protected]

Utrecht healthy urban living!
Naast bovengenoemde activiteiten gaan 32 medewerkers van de gemeente Utrecht, waaronder wethouders en raadsleden, de fysieke uitdaging van de Alpe d’Huez aan! Alpe d’HuZes is een actie waarbij deelnemers hardlopend, wandelend of fietsend onder het motto ’opgeven is geen optie’ op een dag tot maximaal zes keer de legendarische Alpe d’Huez beklimmen om zoveel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen kanker. Zij hebben één ambitie: minimaal 100.000 euro op halen voor het bevorderen en ondersteunen van (wetenschappelijk) onderzoek naar kanker door het Utrechts Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Prinses Maxima Centrum.

Cookieinstellingen