Kalifaatreis niet altijd te voorkomen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Utrecht blijft inzetten op het voorkomen dat mensen naar het Kalifaat uitreizen. Door betere signalering heeft de gemeente kunnen voorkomen dat zes geradicaliseerde Utrechters de reis naar het IS kalifaat hebben gemaakt.

Woensdag werd echter bekend dat een Utrechts gezin naar het zogeheten Kalifaat in SyriĆ« en Irak is verhuisd. Burgemeester Van Zanen zegt dat niet altijd te voorkomen is dat mensen soms naar IS-gebied afreizen. “Je kunt niet in ieders hoofd kijken”, zegt hij tegen RTV Utrecht naar aanleiding van de halfjaarlijkse rapportage over radicalisering.

“Alles is erop gericht om mensen die terugkeren goed op te vangen en ervoor te zorgen dat het niet nog erger wordt. Maar het liefst wil je dat ze niet uitreizen. Want als ze ooit weer terugkomen, staan ze er vast niet beter voor”, aldus Van Zanen.

Omslag

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) in Utrecht, dat met het gemeentebestuur praat over de beste manier om radicaliseren te signaleren, ziet een kentering. Twee jaar geleden was er nog weinig bekend over de IS, aldus Farid Azarkan van SMN:

Maar na de aanslagen in Parijs vroegen veel mensen zich af: Wat is dat eigenlijk voor een club?”

Azarkan zegt dat het aantal hulpvragen van ouders door betere voorlichting flink afneemt. Hij zegt dat veel jongeren ook beter weten wat er gebeurt in het Kalifaat en dat ronselaars steeds minder voet aan de grond krijgen. Naast voorlichtingsbijeenkomsten voor ouders bemant SMN ook een hulplijn.

Bron: RTVUtrecht.nl

Cookieinstellingen