KNMG strijdt voor rookvrije samenleving

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Als het aan artsenfederatie KNMG ligt, gaan we voor een rookvrije samenleving met hogere accijnzen en een onmachtige tabaksindustrie. In het vandaag gepresenteerde standpunt Tabaksontmoediging geeft de in Utrecht gevestigde artsenfederatie aan hoe dit doel kan worden bereikt. 

Roken is een verslaving, geen vrije keuze, stelt de KNMG. Daarnaast is roken de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Per jaar overlijden twintigduizend mensen aan de gevolgen van roken. Negentienduizend Nederlanders krijgen jaarlijks kanker door roken. Dat zijn de uitgangspunten van de nieuwe publicatie die uit zeven ‘effectieve maatregelen’ bestaat om een rookvrije samenleving te bereiken.

Beperkte verkoop

De artsenfederatie vindt dat de verkoop van tabakswaren in supermarkten, tankstations en lectuurshops moet worden verboden. Deze zouden alleen nog verkocht mogen worden in uniforme verpakkingen in kleine tabakswinkels.

Geen zichtbare uitstalling

Daarnaast pleit zij voor een totaalverbod op zichtbare uitstalling van tabak (display ban) en het verwijderen van merkspecifieke uitingen en vormgeving van sigarettenpakjes.

Accijnsverhoging

Voorts stelt de KNMG een accijnsverhoging voor van 10 procent die volgens onderzoek tot 4 procent minder tabaksgebruik zal leiden.

Voorlichtingscampagnes

Voorts moeten Nederlanders via grote publiciteitscampagnes hun kennisachterstand over de gevaren van roken ten opzichte van andere Europeanen inlopen. Ondanks alle voorlichting zijn volgens KNMG relatief weinig Nederlanders op de hoogte van de schadelijke effecten van (mee-) roken en van roken tijdens de zwangerschap. De kennis hierover dient te worden vergroot. De KNMG roept de overheid op tot het langdurig en herhaald voeren van massa-mediale campagnes die burgers wijzen op de schadelijke effecten van tabak en tabaksgebruik ontmoedigen.

Creëren rookvrije (publieke) ruimten

Maatregelen moeten gericht zijn op het voorkomen van roken door kinderen. Volgens de KNMG zijn dat er 100 per dag. Dat kan door rookvrije ruimten te creëren. Dat betekent concreet dat schoolpleinen, sportvelden, speeltuinen, pretparken en auto’s rookvrij zouden moeten zijn. ‘Hiermee kan op termijn een rookvrije publieke omgeving worden bereikt als aanloop naar een volledig rookvrije samenleving.’

Actieve rol artsen

Ook de artsen zelf kunnen volgens de eigen branchevereniging een steentje bijdragen. ‘Artsen zijn een rolmodel voor hun patiënten en een belangrijke bron van informatie over de schadelijke effecten van roken. Ook dienen artsen patiënten aan te moedigen te stoppen met roken en hen daarbij met raad en daad te ondersteunen.’

Invloed tabaksindustrie aan banden

Ook wil de KNMG dat de invloed van de tabaksindustrie wordt verminderd. ‘Essentieel is dat de tabaksindustrie op geen enkele wijze betrokken is bij de totstandkoming van tabaksbeleid door de lokale of nationale overheid.’

Op deze manier wil KNMG het aantal doden en zieken door tabak fors verlagen. ‘Roken is immers de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland’.

Bron: Medisch Contact.nl/Distrifood.nl

 

 

Cookieinstellingen