Nederlander bepaalt zelf hoe hij roltrap neemt

Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – In Nederland bestaat een regel voor het gebruik van stationsroltrappen. Wie goed oplet vindt deze op een sticker: ‘links gaan, rechts staan’. Vooral in de spits zorgt de regel voor een goede doorstroming. Ook in Groot-Brittannië is de norm ‘stand on the right, walk on the left’, maar is deze ook efficiënt? 

Foto: ProRail
Foto: ProRail

In Londen volgen metroreizigers de code strikt en in Nederland vindt de regel doorgaans al dan niet bewust goede navolging. Maar is dat ook de meest efficiënte manier? Drie weken lang keken onderzoekers naar de doorstroming op één van de drukste metrostations van Londen, Holborn Station. Voor hun onderzoek gooiden ze iedere dag tussen half 9 en half 10 ’s ochtends het ‘rechts staan, links gaan’-principe bij de omhooggaande roltrap overboord.

Engeland: nieuwe regel

En wat blijkt? Tijdens het experiment gingen per minuut geen 81, maar bijna 113 mensen naar boven. Als iedereen stilstaat op de roltrap, wordt de ruimte beter benut en beweegt de mensenmassa een derde sneller. Daarom is het vanaf 18 april verboden zelf op de lange roltrappen omhoog of omlaag te lopen. De nieuwe regel daar is: naast elkaar stilstaan en wachten tot je boven of beneden bent.

En in Nederland?

Maar werkt dat in Nederland ook? Verslaggever Joachim van Editie NL deed gisteren onderzoek; reizigers blijken geen behoefte te hebben aan een wijziging; ze willen zelf bepalen hoe zij de roltrap gebruiken en door kunnen lopen als dat nodig is. De regel ‘links gaan, rechts staan’ scheelt zo een hoop frustraties; mensen met jonge benen of haast kunnen sneller naar boven en onder lopen. Wel zo fijn voor de vlugge passanten. En dat er dan minder mensen naar boven of beneden komen, nemen de reizigers voor lief.

Bron: ProRail.nl

 

Cookieinstellingen