Communiceren met dokter via internet

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Tot dusverre zijn de ervaringen van zowel zorgverleners als patiënten met Doktr.nl positief. Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein kiest als eerste grote ziekenhuis voor een uitrol van deze beveiligde website waarmee patiënten veilig en 24 uur per dag kunnen communiceren met hun behandelaar op een voor hen uitkomende tijd en plaats. Dit meldt Skipr.nl.

Een aantal specialismen van het St. Antonius heeft in een pilot al ervaring opgedaan met Doktr.nl. Van de zorgverleners die met Doktr.nl werken, beveelt 85 procent het gebruik aan collega’s aan. Vooral de tijdwinst is voor hen belangrijk (ruim 30 procent). De patiënten die het platform gebruiken, zijn positief: 79 procent vindt het gebruik van Doktr.nl voor herhaling vatbaar. Nu Doktr.nl gefaseerd uitgerold wordt bij andere specialismen, kan het St. Antonius meer patiënten van deze service voorzien.

Nieuwe werkwijze zorgverleners

Via Doktr.nl van Medworq kunnen zorgverleners eenvoudig en veilig vragen beantwoorden van patiënten en uitslagen van (bloed)onderzoek doorgeven of adviseren over medicatie of behandelopties. Vragenlijsten en andere bijlagen kunnen makkelijk meegestuurd worden. De berichten zijn altijd terug te lezen en kunnen opgenomen worden in het elektronisch patiënten dossier (EPD). Wanneer de arts voor zijn patiënt een bericht klaarzet op Doktr.nl, dan krijgt de patiënt een sms-bericht dat er informatie klaarstaat. De patiënt kan, wanneer het hem uitkomt, die uitslag bekijken en de aanvullende informatie daarover lezen.

Winst voor patiënten

Patiënten kunnen met Doktr.nl vanuit huis communiceren met alle aangesloten zorgverleners, zoals huisarts, specialist, fysiotherapeut en apotheker. Gemiddeld bespaart een patiënt door Doktr.nl te gebruiken, bijna een uur reis- en wachttijd per consult. “Als we de patiënten via internet informeren hoeven ze niet terug te komen naar het ziekenhuis voor hun nacontrole. Ook blijft de informatie beter hangen omdat ze die zwart op wit krijgen”, aldus Oscar Vogels, neuroloog van het St. Antonius Ziekenhuis en één van de initiatiefnemers van het systeem.

 

Cookieinstellingen