Boete en smartengeld voor verwonden agent

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De 45-jarige kapper uit Kanaleneiland die tijdens een vechtpartij een politieagent aan zijn hand verwondde, heeft een voorwaardelijke geldboete gekregen van 750 euro. Daarnaast moet hij de agent 750 euro smartengeld betalen. Dit meldt het OM.

De opmaat naar de strafzaak op vrijdag wordt gevormd door een lange reeks van treiterijen. Jarenlang wordt de kapper op de hoek van de Marco Pololaan/Vasco da Gamalaan getreiterd en bedreigd door een groep jongeren. Omdat de kapper meewerkt met politie en buurtwerk wordt hij door de jongeren gezien als een verklikker. Het enige dat de verdachte wil is in rust zijn werk doen. “Het is alsof ze het kunnen ruiken, maar als de politie in de buurt is, dan gaan ze ervan door. Is de politie weer weg, dan staan ze er weer, treiteren, blowen spugen. Ik moet wel tien keer per dag naar buiten om ze weg te jagen en dat gaat al jaren zo”, luidt zijn relaas.

Op woensdag 15 juli 2015 kwam het ’s avonds tot een escalatie en ontstond de vechtpartij waarbij de agent gewond raakte. De verdachte verklaarde dat het niet zijn bedoeling was om de agent te verwonden en bood tijdens en na de zitting zijn excuses aan.

Is de politie weer weg, dan staan ze er weer, treiteren, blowen spugen.

Geen opzet, wel schuld

Volgens de officier had de verdachte niet de opzet om de agent aan zijn hand te verwonden. Wel is het zijn schuld dat de agent gewond raakte, in zijn boosheid is hij een grens over gegaan. Hij wilde een van de jongeren die hem had bedreigd, slaan en raakte daarbij met zijn schaar een agent in zijn hand. De officier vond dat het gevraagde bedrag van 1000 euro aan smartengeld moest worden toegewezen; de agent kon een tijd niet werken of autorijden, en ook zijn vakantie viel hierdoor in het water.

Zowel de officier als de rechter hielden rekening met de omstandigheden, zodat de verdachte werd veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete en betaling van de vordering van de benadeelde partij tot een bedrag van 750 euro. De proeftijd van twee jaar is bedoeld als stok achter de deur, merkte de officier op, want dit moet niet weer gebeuren. De zaak tegen de verdachte, als deelnemer aan de vechtpartij en de zaken tegen de andere betrokkenen bij de vechtpartij zijn voorwaardelijk geseponeerd omdat er een geslaagde bemiddeling tussen de verschillende betrokkenen heeft plaatsgevonden.

 

Reacties