Rechters pleiten vóór behoud Centrale Raad van Beroep

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Niet gebruikelijk, maar 49 rechters hebben via een manifest in de Volkskrant alarm geslagen over de geplande opheffing van de Centrale Raad van Beroep in Utrecht.

Om versnippering van de bestuursrechtspraak tegen te gaan wil het kabinet onder meer de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter, opheffen. Deze gespecialiseerde hogerberoepsrechter behandelt onder meer zaken over uitkeringskwesties, arbeidsongeschiktheidsvraagstukken en de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning door gemeenten. Het kabinet wil die processen onderbrengen bij vier gerechtshoven.

De rechters vinden dat ‘een fundamentele discussie over dit wetsvoorstel, dat de kern van de rechtsstaat raakt, niet is gevoerd’. Ze hopen de politiek te bewegen alsnog iets te doen met ‘de advisering uit het veld’, van onder andere het UWV en de rechterlijke macht. In de Volkskrant wijzen de rechters op het grote aantal wetten dat in hoog tempo moeten worden gewijzigd. Nu de gespecialiseerde rechters bij elkaar zitten in Utrecht, hebben ze de mogelijkheid om alles op elkaar af te stemmen. Als dat straks niet meer zo is, ontstaat het gevaar dat iedereen zijn eigen lijn gaat volgen.

“Als je het over vier gerechtshoven verdeelt, loop je – bewust of onbewust – het risico dat iedereen zijn eigen lijn gaat volgen”, zegt raadsheer Marianne Wagner, een van de opstellers van het manifest. Burgers kunnen dan wel in cassatie bij de Hoge Raad, ‘maar daar komen de feiten van de zaak niet meer aan de orde. Daardoor kan bijvoorbeeld een ongelijke behandeling bij de verstrekking van bijstand of een pgb niet worden gerepareerd.’

Bron: Volkskrant

 

Cookieinstellingen