VEH: ‘Neem studieschulden mee bij hypotheekaanvraag’

AMERSFOORT – Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt voor betalingsproblemen als de aflossing van een studieschuld niet wordt meegewogen in het hypotheekadvies. VEH wil dat aan deze gangbare praktijk een einde komt. Dit meldt RTV Utrecht.

Op dit moment worden bij een hyopotheekaanvraag de studieschulden vaak niet meegenomen. Hierbij spelen verschillende factoren een rol. Zo wordt de studieschuld niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel, met het argument dat “een studielening pas hoeft te worden afgelost als iemand na afronding van zijn studie genoeg verdient, terwijl andere schulden direct moeten worden afbetaald”. Vier op de tien aanvragers verzwijgen hun schuldschuld; zij zijn ook niet verplicht om hiervan melding te maken. Zij worden daarentegen door sommige hypotheekadviseurs attent gemaakt op Artikel 3 van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet wijzen, waarin toekomstige verplichtingen zoals een studieschuld niet expliciet worden genoemd alsmede een truc bij het berekenen van de maximale hypotheek. Ook de regels van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) geven aan dat een financiĆ«le verplichting die een jaar of later na het afsluiten van een hypotheek begint, niet meetellen bij het berekenen van de maximale hypotheek.

Maatregelen

Vereniging Eigen Huis wil aan deze gangbare praktijk een einde maken, en roept minister Bussemaker en de Tweede Kamer op om de registratie van studieschulden alsnog bij het BKR onder te brengen. Ook wil VEH dat de regels van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) worden aangepast.

Bron: RTVUtrecht.nl

 

Reacties

Cookieinstellingen