Oostveen legt advies Boogers naast zich neer

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De rol van Wim Oostveen, die zijn functie als raadslid voor Stadsbelang Utrecht combineert met zijn werk als projectwikkelaar, is duidelijk. Er is, zo blijkt uit het onderzoek van bestuursdeskundige en hoogleraar Marcel Boogers, sprake van ‘onbedoelde belangenverstrengeling’. 

De projectontwikkelaar is betrokken bij omvangrijke bouwprojecten in Leidsche Rijn. Al jaren ligt Oostveen met de gemeente in de clinch over bouwgronden in dat stadsdeel. De belangenverstrengeling zou blijken uit de e-mails over zijn visie op de strijd met de gemeente. Afgelopen oktober kwam dat tot een climax toen VVD’er Willem Buunk hem beschuldigde van ‘onvervalste belangenverstrengeling’, toen Oostveen zich in een mail aan de raad beklaagde over de wijze waarop een van zijn bedrijven door het gemeentebestuur werd bejegend.

Geen doelbewust misbruik
Volgens Boogers heeft Oostveen niet doelbewust misbruik gemaakt van zijn positie als raadslid, omdat het algemeen belang steeds zijn oogmerk zou zijn geweest. Boogers spreekt daarom van ‘onbedoelde belangenverstrengeling’. In de mails wordt benadrukt dat ze ‘slechts’ informatief zijn. Toch roepen ze volgens de onderzoeker impliciet en expliciet op tot actie en hebben de mails dus tot doel om de menings- en besluitvorming van de gemeenteraad te beïnvloeden. Boogers stelt daarbij dat het oordeel van Buunk terecht was.

Het advies aan Oostveen luidt dan ook dat hij ofwel zijn werk als raadslid voortzet ofwel zijn werk als vastgoedondernemer. Oostveen legt dit advies naast zich neer. De vastgoedman heeft wel besloten geen mails te versturen naar zijn collega-raadsleden over de civielrechtelijke problemen van zijn bedrijven met het gemeentebestuur.

Duidelijke grens
Oostveen laat in een schriftelijke verklaring weten: “Boogers heeft duidelijk gemaakt waar de grens ligt tussen mijn rol als raadslid en die van de Utrechtse ondernemer, daar ben ik blij mee, daar kan ik verder mee. Het is uitdrukkelijk nooit de bedoeling geweest om invloed uit te oefenen op mijn collega raadsleden.”

Bron: AD.nl

Cookieinstellingen