Van Zanen gelooft in dialoog, niet in verbod

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Ook op lokaal niveau is gereageerd op het reilen en zeilen van de omstreden Al Fitrah moskee. Anders dan de Tweede Kamer, wil burgemeester Van Zanen echter geen verbod op salafistische organisaties. In een interview met het AD legt hij uit waarom. 

Van Zanen in het AD: “Zoiets lijkt mij zeer onverstandig. Bovendien zal een verbod niet werken. Wat we weten is dat het salafisme in Nederland groeit en dat daar zorgen over zijn, onder meer bij de AIVD. Voor mij telt niet zozeer de opvatting die iemand heeft, maar of we daar als samenleving last van hebben. Tegen verkeerde gedragingen van personen of organisaties moeten we optreden. Niet tegen de opvattingen. Ik hecht zeer aan de godsdienstvrijheid.”

Stevige gesprekken

De gesprekken van de burgemeester aan tafel met imam Suhayb Salam zijn ‘stevig’, van beide kanten. Van Zanen heeft de imam onder meer duidelijk gemaakt dat het negeren van de uitgestoken hand om samen op te trekken hem absoluut niet bevalt. “Ze hadden het te druk, zeiden ze. Daar kan ik niks mee. Jongerenwerkers, hulpverleners en de wijkagent waren bij wijze van spreken niet welkom. Als je niets te verbergen hebt, doe je dat niet.”

Openheid over geldstromen

Over de geldstromen uit het buitenland voor Al Fitrah zegt Van Zanen dat deze niet onwettig zijn. “Er zijn wel meer organisaties of instellingen die weleens een donatie krijgen. Het is dus niet verboden, maar wel onwenselijk, want het roept de schijn van afhankelijkheid op. We wisten natuurlijk al jaren dat dit een omstreden moskee is en ik heb ook aan de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid gevraagd hoe het zit met de centen. Dat wordt nu uitgezocht, maar dat is erg moeilijk. Het zou verstandig zijn als de moskee daar transparant over is, zeker in deze tijd. Ook voor andere moskeeën is dat belangrijk.”

Bron: AD.nl

 

 

Cookieinstellingen