Beatrice de Graaf wint Publiprijs 2015

Foto: Ziko van Dijk, Wikimedia, CC BY-SA 3.0

UTRECHT – Beatrice de Graaf, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, heeft de UU Publiprijs 2015 gewonnen. Ze ontving de prijs uit handen van rector Bert van der Zwaan op 4 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van het College van Bestuur. Dit meldt Universiteit Utrecht.

De Graaf kreeg de prijs vanwege haar vele mediaoptredens over terrorisme en veiligheid en de Nationale Wetenschapsagenda, waarvan ze een van de trekkers is. Beatrice De Graaf doet onderzoek naar terrorisme, conflict en veiligheid in historisch perspectief (19e eeuw tot nu).

Juryoordeel

Volgens de jury is zij een autoriteit bij uitstek op gebied van terrorisme en gezien de actualiteit daarmee al geruime tijd een veel gevraagde deskundige.

“Al vóór de aanslagen in Parijs was zij een deskundige van wie je tijdens optredens gemakkelijk iets aanneemt. Vaak weet zij veel mensen een houvast te bieden bij wie de actualiteit leidde tot onzekerheid, ongeloof en angst.” De jury kenmerkt haar onder meer als inhoudelijk sterk, vlot, professioneel en kritisch. “Zij brengt het maatschappelijk debat verder, maar verliest tegelijk haar wetenschappelijke opdracht niet uit het oog.”

Oordeel Volkskrant

De historica zet in onderzoek, onderzoeksbeleid en media-bijdragen bijzondere prestaties neer, en dat op nog relatief jonge leeftijd, vervolgt het rapport. Zoals de Volkskrant op de dag van het juryberaad schreef: “Met een verbijsterende hoeveelheid kennis, die ze moeiteloos weet op te diepen en vervolgens in vlekkeloos Nederlands volkomen begrijpelijk en gul met ons deelt, haalt ze de hysterie uit het terrorismedebat.”

De UU Publiprijs bestaat uit een budget te besteden aan communicatie over het onderzoek van de wetenschapper. Met de UU Publiprijs wil de universiteit Utrechtse wetenschappers stimuleren om publiciteit te genereren voor hun onderzoek en om deel te nemen aan het maatschappelijk debat.

Bron: UU.nl

Cookieinstellingen