2016: uitzicht op nieuwe OV terminal

Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – In 2015 kregen treinreizigers al een aardig voorproefje van het nieuwe station Utrecht Centraal. In 2016 komt daar een moderne en overzichtelijke ov-terminal met een officiële opening erbij. Dit meldt ProRail.

Foto: ProRail.nl
Foto: ProRail.nl

Het stationsgebied – van het Jaarbeursterrein tot de oude binnenstad – vormt straks één toegankelijk geheel. Een overdekte boulevard van zo’n 300 meter over het spoor heen verbindt de stad. Het station krijgt aan beide zijden een duidelijke entree aan twee vernieuwde stationspleinen. De nieuwe ov-terminal Utrecht staat er als een zelfstandig en duidelijk herkenbaar gebouw, méér dan nu het geval is.

Overzichtelijk en licht

De nieuwe ov-terminal krijgt een ruime, lichte hal dankzij een golvend dak. Ook de inrichting geeft ruimte en overzicht. De reiziger ziet straks in één oogopslag hoe hij zijn reis kan vervolgen. Reisinformatie en de toegang tot de trein- bus,- en tramperrons bevinden zich in het midden van de hal. Voorzieningen en winkels komen aan de twee lange zijden van de stationshal.

Meer ruimte op perrons

De twee perrons aan de centrumkant, bij de sporen 1 en 2, en 3 en 4, die behoorlijk krap zijn, worden beide verbreed met 4 meter. De sporen 1, 2 en 3 worden hiervoor richting de binnenstad opgeschoven, en tegelijk vernieuwd. Over alle perrons op het station worden nieuwe overkappingen geplaatst, waar mogelijk met zonnecellen.

De juiste verbinding

De bus- en tramhaltes zijn, net als de treinperrons, direct vanuit de stationshal bereikbaar: sneller, overzichtelijker en efficiënter dan in de huidige situatie. Bovendien kunnen mensen straks het perron sneller verlaten; met op elk perron op vaste plekken een lift, roltrap en vaste trap. Ook kunnen er buiten het station straks veel meer fietsen gestald worden: 22.000.

Opening in 2016

Terwijl het treinverkeer doorgaat en de winkels openblijven, worden dit jaar aan drie delen van de stationshal tegelijkertijd gewerkt. In 2016 wordt het vernieuwde station Utrecht Centraal officieel geopend.

Bron: ProRail.nl

 

 

Cookieinstellingen