OM maakt balans Oud- en Nieuw op

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Van de 80 aangehouden verdachten die op 1 januari bij de versnelde afdoening ZSM zijn binnengekomen, hadden 22 zaken te maken met de jaarwisseling. Vorig jaar waren dat er 39. Drie verdachten worden gedagvaard voor de supersnelrechtzitting op 4 januari in Utrecht. Dit meldt het OM bij de arrondissementsrechtbank Midden-Nederland.

kaart_groot Oud en Nieuw gerelateerde feiten zijn misdrijven zoals openlijk geweld, brandstichting, vernieling, mishandeling, geweld, belediging en bedreiging van werknemers met een publieke taak en vuurwerkgerelateerde zaken. Uitgaans- of huiselijk geweld wordt hierbij niet meegeteld, hoewel deze veel voorkwamen dit jaar. Net als voorgaande jaren geldt dit jaar een strafverzwaring van 75 procent voor oud en nieuw gerelateerde feiten. Als het gaat om geweld, bedreiging of belediging van werknemers met een publieke taak geldt een strafverzwaring van tweehonderd procent. De officier van justitie hanteert dit als richtlijn en houdt bij de beoordeling altijd rekening met alle omstandigheden.

Van de zaken die zijn afgedaan krijgt één minderjarige verdachte een Halt-straf en twee andere minderjarigen een oproeping voor een taakstrafzitting. Vier meerderjarigen hebben een gewone dagvaarding meegekregen en drie verdachten moeten zich maandag 4 januari verantwoorden op de supersnelrechtzitting in het Utrechtse Gerechtsgebouw. Een man wordt verdacht van wederspannigheid en geweld tegen de politie in Hilversum. Eén wordt verdacht van vernieling van een auto met vuurwerk in Doorn. Een andere man zou vuurwerk hebben gegooid en geweld gebruikt tegen de politie in De Ronde Venen. De zitting begint om 13.00 uur.

Nader onderzoek

In 13 van de 22 zaken is nog nader onderzoek nodig. In deze gevallen is het nodig om getuigen te horen, beelden uit te kijken of slachtoffers de mogelijkheid te geven zich als benadeelde partij te voegen in de strafzaak om zo te proberen om hun schade te verhalen. Na afronding hiervan zullen ook deze zaken worden beoordeeld. Daarnaast worden nog nieuwe aangiften verwacht.

Bron: OM.nl

 

Cookieinstellingen