Beladen duel FC Utrecht tegen Ajax van start…

Foto: Publiek domain

UPDATE –  Het klonk bijna als een verontschuldiging. “Voor de neutrale toeschouwer was er denk ik weinig aan. Maar dit is echt de enige manier voor ons om tegen Ajax resultaat te boeken,” aldus Yassin Ajoub, de middenvelder die in de slotfase het winnende doelpunt maakte.

“Het is niet leuk om heel verdedigend te spelen”, gaat hij verder. “Maar als we meer ruimte weggeven, dan straft Ajax dat dodelijk af. Ze zijn voetballend erg sterk. Tijdens de wedstrijd merkte ik dat ze het lastig hadden met onze speelwijze. Ze werden ongeduldig en leden meer balverlies. Nul tegen nul was een prima uitslag geweest. Maar dat we nog winnen is fantastisch. Dit zijn bonuspunten.”  Ayoub speelde in de C-junioren nog voor Ajax en is dankbaar wat hij daar heeft geleerd. “Ook jongens die het niet redden bij Ajax zie je overal terug in het betaalde voetbal. Ik speel ook graag aanvallend en mooi. Maar in deze wedstrijd even niet. Het is niet slim om de rode loper voor Ajax uit te rollen.” En hiermee vatte Ajoub de wedstrijd in een paar zinnen samen. Het kan korter: spraakmakend vóór de wedstrijd, een stuk minder erna.

UTRECHT – De stad Utrecht staat vandaag in het teken van de voetbalwedstrijd FC Utrecht tegen Ajax in stadion Galgenwaard. Een wedstrijd met een onvoorzien hoog opgeklopt dramagehalte in de aanloop en een voor partijen onzekere uitkomst als afloop. Hoe staan beide partijen ervoor?

door Floris van den Beemt

De gebeurtenissen voorafgaand aan deze voetbaltopper zijn reeds breed uitgemeten in de pers. En dan doelen we op de reeks incidenten die met het valse gezang van antisemitische liederen begon, waarna een voetbalbond met een koninklijke trap metershoog over het doel schiet dankzij een tackle van een pragmatisch opererend clubbestuur, en het eindresultaat is dat niet de boosdoeners maar de supporters van de bezoekende club de verliezende partij zijn. En dat was nog maar de prelude.

Tactiek

Nu de wedstrijd. Altijd goed te zien hoe de spanning wordt opgevoerd. Want ook dat hoort bij voetbal en waarover iedereen zijn mening mag geven. Over bijvoorbeeld de tactiek waarmee de tegenstander moet worden bestreden.

Trainer Erik ten Hag, de 45-jarige oefenmeester van FC Utrecht, heeft ervaring met Ajax. Als speler van FC Utrecht waarmee hij in 1995 tweemaal kansloos van Ajax verloor: 4-0 en 0-3. Nu kan hij als trainer aantonen dat het anders moet en kan. “In Nederlandse uitwedstrijden zijn ze soeverein, gaat het ze gemakkelijk af. Europees is het een ander verhaal. Daar hebben ze grotere problemen. Dus zullen wij Ajax Europees moeten bestrijden. Fysieke strijd, beleving en emotie, dat is wat ik verlang. Omdat ik weet dat zij daar niet van houden. We moeten knokken en goed voetballen. We zullen trachten hen het voetballen onmogelijk te maken. Maar we gaan niet twee keer 45 minuten onze identiteit overboord gooien louter en alleen omdat Ajax op bezoek komt.”

Ook FC Utrecht-speler Yassin Ayoub zegt de zwakke plek van Ajax te kennen. De middenvelder speelde ooit voor Ajax. “Iedere club heeft zwakke plekken. We moeten zo min mogelijk weggeven en de wedstrijd dichtgooien. Ik denk dat als je heel compact speelt zij ongeduldig worden. Al kunnen zij de bal wel heel goed rondtikken”.

En hoe staat Ajax ervoor?

Ajax heeft het traditioneel lastig op bezoek bij de Domstedelingen. Frank de Boer heeft als trainer zelfs nog nooit in de Galgenwaard gewonnen. Ook nu zal het geen makkie worden. De club heeft de Europa Leaguewedstrijd in Noorwegen van afgelopen donderdag nog in de benen (gelijk spel). Daar staat tegenover dat de 33-voudig landskampioen van de Eredivisie zich nu volledig kan richten op de Eredivisie en, nu de KNVB beker er voor de Amsterdammers ook niet meer toe doet, op de landstitel. En oh ja…. een sportieve wraak zou het leed van de eigen achterban in een keer ongedaan maken. Maar zijn de Amsterdammers voldoende hersteld om zich hiervoor op te laden? We zullen het later op de dag weten!

Cookieinstellingen