Lucht in Utrecht wordt schoner

Foto: Sebastiaan ter Burg, CC BY-SA 2.0

UTRECHT – Goed nieuws voor alle bewoners in Utrecht. Hun stad is schoner geworden. Buiten de milieuzone gaat dat echter sneller dan daarbinnen, zo blijkt uit een analyse van luchtmetingen. De data is afkomstig van het luchtmeetnet van de gemeente Utrecht. De analyse is uitgevoerd door Ted Zorn van het Wijk C Komitee.

Zorn heeft de gemiddelde waarden van 50 meetpunten binnen en buiten de milieuzone in de periode mei tot en met oktober van 2014 en 2015 met elkaar vergeleken. Meetpunten op het Vredenburg en de St. Jacobsstraat heeft hij niet meegenomen, omdat hier alleen maar bussen rijden en vanwege de lastige bereikbaarheid als gevolg van een herinrichting. De afname van de concentratie stikstofdioxide is buiten de milieuzone (-16 procent) ruim twee keer hoger dan binnen de zone (- 6 procent). De winst binnen de milieuzone – het gebied binnen de singels – is overigens hoger dan de stad vooraf had voorspeld.

Verrassend
Zorn heeft geen verklaring voor zijn verrassende bevindingen. Wat voor hem wel duidelijk is, is dat de schonere lucht in de stad duidelijk niet alleen het gevolg is van de milieuzone. “Er spelen heleboel factoren mee.” Zorn wijst erop dat de metingen nog niet officieel zijn gecontroleerd door de GGD Amsterdam, die de metingen in opdracht van de gemeente uitvoert. “Maar dat zal niet veel veranderen. De trend is zichtbaar.”

Voorlopig karakter
Een woordvoerder van de GGD Amsterdam laat weten dat de metingen nog maar voorlopig zijn. “Er kunnen meerdere factoren meespelen.” Voor een uitgebreidere reactie verwijst hij door naar de opdrachtgever, de gemeente Utrecht. Die wil ook nog niet reageren op de bevindingen van Zorn. Woordvoerder Mara Hoogveld wijst erop dat de waarden op het luchtmeetnet van de gemeente ‘ongecorrigeerd en niet geijkt’ zijn. “De op onze website gepresenteerde meetgegevens hebben een voorlopig karakter. Hiermee wordt bedoeld dat de metingen nog een kwaliteitscontrole en een ijking moeten ondergaan door de GGD Amsterdam. Alle meetresultaten zijn definitief na publicatie van de jaarrapportage.” Utrecht heeft eerder toegezegd de effecten van de milieuzone te gaan evalueren.

Cookieinstellingen