Engelse bladen overstelpen Utrecht met complimenten

Foto: cu2030.nl

UTRECHT – We staan er gekleurd op bij The New Economy. Het Britse magazine noemt Utrecht één van de beste plekken ter wereld om te leven. Het roemt vooral de vooruitstrevende ambities van het Science Park om de gezondheidszorg te verbeteren. Het is één van de zoveelste jubelende stukken over de Domstad. RTLNieuws.nl zette alle complimenten voor u op een rijtje.

“Utrecht is één van de meest gezonde en duurzame steden ter wereld. Er worden niet alleen vernieuwende mogelijkheden ontwikkeld die de gezondheidszorg verbeteren, maar ook die van de eigen inwoners. Al deze kennis wordt gedeeld met andere steden, wereldwijd”, schrijft het magazine. Steeds meer magazines roemen Utrecht als prettige stad. Eerder schreef The New Economy al over het speelse karakter. Daarin werd niet alleen de fietscultuur bejubeld, maar ook de grappige kunstwerken, zoals de grote theepot in het winkelcentrum Hoog Catharijne en de UFO op het dak van een oud gebouw bij het treinstation. De Lonely Planet noemde de stad begin dit jaar ‘één van de meest onvolprezen plekken’ en ook de Britse Guardian tipte Utrecht als ‘Hotspot van 2015’. Wellicht heeft al deze aandacht ook te maken met het feit dat de Tour de France dit jaar in de Domstad startte.

Gemakkelijke toegang tot gezondheidszorg

Op het Utrecht Science Park, dat op de universiteitscampus de Uithof ligt, wordt op dit moment onder andere geëxperimenteerd met het 3D-printen van medische hulpstukken en manieren om de overlevingskansen voor kinderen met kanker te verbeteren. Daarnaast wordt er vooruitstrevend onderzoek gedaan naar stamceltherapie en manieren waarop videogames de levensstandaarden kan verbeteren.

De schrijvers zijn nog niet klaar met het uitdelen van complimenten. Vanwege het hoge aantal zorgaanbieders, waaronder fysiotherapeuten, diëtisten, podotherapeuten en sociaal maatschappelijke hulpverleners is de drempel voor inwoners volgens het blad laag om hulp te zoeken. Dat is bijvoorbeeld het geval in de wijk Overvecht, waardoor ‘patiënten gemotiveerd worden om meer verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid te nemen en daarvoor de nodige hulpmiddelen aangereikt krijgen’.

Cijfers
Kinderen die tussen 2009 en 2012 in de regio Utrecht geboren werden, worden naar schatting gemiddeld 81,5 jaar. Dat is in vergelijking met de rest van Nederland inderdaad relatief hoog. Toch maken gezondheidsorganisaties zich ook zorgen over de leefkwaliteit van de stad, onder andere door de hoge concentratie fijnstof. Daarbij moet wel gezegd worden dat in delen van Oost-Brabant en Limburg de concentraties ook niet bepaald verwaarloosbaar zijn.

Hmmm, we doen het zo slecht dus niet! En dat is goed om te lezen!

 

Cookieinstellingen