Restauranthouders kijken uit naar Michelinsterren

Foto: CC0 Public Domain

PROVINCIE UTRECHT – Vele restauranthouders in Nederland zitten – met het oog op de uitreiking van de Michelinsterren morgen – in spanning. In 2014 kregen in de provincie Utrecht negen restaurants één Michelinster. Maandag wordt bekend welke restaurants er een krijgen, eentje bij krijgen of misschien wel een kwijtraken.

Foto: Sami Paju, CC BY 2.0
Foto: Sami Paju, CC BY 2.0

Vorig jaar was het raak voor Blok’s en De Saffraan in Amersfoort en De Hoefslag in Bosch en Duin. Ook ‘t Amsterdammertje en Tante Koosje in Loenen aan de Vecht hebben momenteel een ster. La Provence in Driebergen-Rijsenburg, Kasteel Heemstede in Houten, De Burgemeester in Linschoten en het Vreelandse restaurant De Nederlanden dragen de prestigeuze titel ook. Opvallend genoeg is de stad Utrecht de enige van de vier grote steden in Nederland zonder Michelinster.

Chefkok Jeroen van Hensbergen werkte in verschillende sterrenrestaurants, waaronder De Librije in Zwolle en De Saffraan. Hij staat sinds een jaar op eigen benen in Wijk bij Duurstede. Hij weet als geen ander wat ‘Michelinmaandag’ betekent voor koks. “Een oud-chef van mij vergeleek het met voetballen. Topkoks zijn gewoon topvoetballers. Je moet er keihard voor werken en als het lukt, dan is het wel kicken.” Van Hensbergen kreeg van Jonnie Boer van De Liberije een belangrijke tip mee. “Je moet gewoon lekker koken. Dat is wat hij tegen me gezegd heeft en dat probeer ik ook gewoon te doen.”

Nuchtere kijk
De kok uit Wijk rekent er niet op dat hij dit jaar een ster krijgt, maar dat vindt hij naar eigen zeggen ook niet het belangrijkste. “Uiteindelijk gaat het er vooral om wat de gasten van je eten vinden,” aldus een nuchtere Van Hensbergen.

 

UPDATE: 7 december 2015

Acht Utrechtse restaurants behouden Michelinster hun ster. Dat zijn Blok’s (Amersfoort), De Hoefslag (Bosch en Duin), ‘t Amsterdammertje, Tante Koosje (beide Loenen aan de Vecht), La Provence (Driebergen-Rijsenburg), Kasteel Heemstede (Houten), De Burgemeester (Linschoten) en De Nederlanden (Vreeland).

De stad Utrecht blijft de enige van de vier grote steden in Nederland zonder ster.

 

 

Cookieinstellingen