Let op waar u uw scooter of brommer parkeert!

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Gevaarlijk geparkeerde scooters en brommers kunnen net als fietsen worden weggehaald. De gemeente heeft hiervoor een contract gesloten met een bergingsbedrijf.

De gemeente Utrecht kan nu al optreden tegen gevaarlijk geparkeerde scooters, brommers en snorfietsen, maar toezichthouders laten die tot nu toe met rust. Fietsen worden wel op grote schaal ‘weggeknipt’. De ambtenaren mogen de brommers niet weghalen, omdat die volgens de Arbowet te zwaar zijn om te worden opgetild of weggevoerd. Utrecht lost dit probleem nu op door een bergingsbedrijf in te schakelen dat het zware werk overneemt, schrijven burgemeester en wethouders aan de raadscommissie.

Definitie ‘gevaarlijk geparkeerd’

Onder de kwalificatie ‘gevaarlijk geparkeerd’ verstaat de gemeente scooters die voor (nood)uitgangen staan of het voetpad versperren, bijvoorbeeld voor mensen met een handicap. Scooters en bromfietsen mogen niet gestald worden in alle fietsenstallingen in het centrum. Daarom worden er veel buiten neergezet, zoals op de stoep van het Vredenburg. Er zijn gedoogplekken, bijvoorbeeld aan de achterkant van modewinkel Zara waar in het weekend een lange rij scooters staat geparkeerd. Deze worden niet als hinderlijk ervaren.

Kosten

De gedupeerde bromfietser moet 109,99 euro betalen om zijn weggesleepte bezit weer terug te krijgen, zo meldt de gemeente, plus 10 euro stallingsgeld per dag. Bij fietsers is dat dit jaar 13,41 euro, maar dan moet de weggehaalde tweewieler wel binnen een maand worden opgehaald in het depot aan de Kanaalweg. Na een maand is het tarief 19,81 euro.

Cookieinstellingen