Sleutelhanger met barcode vervangt bonnetje bij fietsenstalling

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De pilot in de fietsenstalling in de Zadelstraat is geslaagd. Voor het stallen van de fiets in een fietsenstalling krijgt de fietser eenmalig een pasje (sleutelhanger) met een barcode erop en verdwijnt het papieren bonnetje. 

Om de digitalisering goed in te voeren, heeft de gemeente in september samen met de beheerder U-Stal een pilot uitgevoerd in de stalling Zadelstraat. Tijdens de proefperiode zijn de systemen getest, leerden de medewerkers de nieuwe apparatuur gebruiken en is er ervaring opgedaan met in/uitchecken door middel van het gratis barcode-pasje.

Invoering

De komende maanden wordt het nieuwe systeem bij alle fietsenstallingen in de stad ingevoerd. Door het digitaal in- en uit checken van de fietsen ontstaat voor de gemeente een nog beter beeld van het gebruik van de stallingen en hoe daar verbeteringen in kunnen worden aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan de aanpassing van openingstijden, een efficiëntere inzet van medewerkers of het aanpassen van stallingsmogelijkheden.

Werkwijze

Voortaan krijgt de fietser in de aangesloten stallingen dus geen papieren bonnetje meer. De eerste keer ontvangt hij bij binnenkomst een gratis barcode-pasje. Dit pasje kan worden bewaard en weer worden gebruikt bij de volgende keren dat de fiets wordt gestald. Ook wordt op de fiets een kleine barcode-sticker geplakt. Beide worden vervolgens gescand om in te checken. Zodra de fiets wordt opgehaald, worden barcode-pasje en barcode-sticker opnieuw gescand.

Bron: DUIC.nl

Cookieinstellingen