‘Marshallplan’ voor radicaliserende jongeren

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De gebeurtenissen in Parijs laten ook de moslimgemeenschap niet onberoerd. Als het aan Abdelmajied Khairoun, voorzitter van de Omar Al Farouk moskee in Overvecht ligt, komt er een marshallplan voor jongeren die dreigen te radicaliseren. Alleen zo kan er iets gedaan worden tegen het terrorisme, meent hij. AD.nl interviewde hem.

Waarom wilt u een dergelijk plan?
“Het Marshallplan was er om het communisme tegen te gaan. Nu moeten we radicalisering van jongeren zien te stoppen. Iedereen heeft het nu over ontspoorde jongeren en over wat verschrikkelijke dingen zij allemaal doen. Over de aanslagen die ze plegen. Maar wat voor oplossingen liggen er nou daadwerkelijk op tafel? Je hoort Geert Wilders alleen zeggen dat de grenzen dicht moeten. Of we sturen nog meer straaljagers naar Syrië en Irak. Maar dat helpt ook allemaal niet. Er is geen enkele oorlog mee gewonnen.”

Wat is de precieze bedoeling van het plan?
“Onze jongeren zijn echt niet allemaal terroristen. Niet alleen de moslimjongeren in Overvecht of in Utrecht, maar ook die in de grote Franse voorsteden niet. Maar de moskeeën kunnen het niet alleen af om hen op het rechte pad te houden. Op Europees vlak moet er een plan komen waarin iedereen met elkaar samenwerkt om radicalisering te stoppen. Anders gaat een hele generatie eraan, inclusief onze zonen.”

Bent u positief over de manier waarop de gemeente Utrecht omgaat met radicalisering?
“Burgemeester Van Zanen doet goed werk. Hij luistert veel en gaat in gesprek met alle instanties. Ook is er een goede samenwerking met maatschappelijke instanties. Daar ben ik positief over. Juist een dergelijke aanpak zou ik graag in groter Europees verband zien. Waarin zo veel mogelijk landen met elkaar samenwerken.”

Toch zijn moslimjongeren soms te beïnvloeden door ronselaars? Hoe wil u dat tegenhouden?
“Door veel met ze te praten. Het is voor sommige jongens heel moeilijk om op het rechte pad te blijven. Ze zien niet altijd een uitweg en zijn dan vatbaar voor mensen die slechte plannen hebben. Via sociale media zijn ze dan razendsnel. En ik begrijp de woede soms ook wel. Ook zij zien de beelden van bombardementen op moslimlanden. Maar het is belangrijk om uit te blijven leggen dat we in Nederland op een bepaalde manier met elkaar samenleven.”

Toch nodigt uw moskee regelmatig de radicale imam Fawaz Jneid uit om te komen preken. Hij houdt er radicale opvattingen op na. Waarom mag zo iemand in uw moskee preken?
“Omdat wij denken dat we deze man kunnen beïnvloeden. Zo iemand moet je ook kunnen aanspreken. Ik weet zeker dat ik dat kan. En als dat lukt heeft dat op de lange duur ook effect, want als wij hem betere ideeën kunnen aanreiken, zal hij dat ook weer naar zijn achterban laten door druppelen. Bovendien staat onze moskee open voor iedereen.”

Cookieinstellingen