Even serieus lachen in Science Café

UTRECHT – Met al het schokkend nieuws vanuit Frankrijk, valt er momenteel bitter weinig te lachen. En misschien zijn alle spanningen in en rond Europa op dit moment juist een reden om u te verdiepen in het fenomeen humor. In Café Het gegeven Paard is maandagavond humor een serieuze zaak, maar er valt vast ook wat te lachen!

droge_humorEigenlijk moet je grappen niet uitleggen. Want wat de één hilarisch vindt is voor de ander helemaal niet grappig. Het lijkt dus persoonlijk, maar er bestaat ook typisch Britse humor. Is het cultureel bepaald en aangeleerd? Is het menseigen of kennen dieren ook komedie? Lachen is in ieder geval gezond, toch?

scuhotitem

Presentator Filemon Wesselink gaat met vier wetenschappers op zoek naar de essentie van humor:

Gedragsbioloog Jan van Hooff kan ons vertellen of humor menseigen is of dat dieren ook komedie kennen.
Universitair docent Klinische en Gezondheidspsychologie Sibe Doosje kent de verbanden tussen humor en gezondheid en deed onderzoek naar het werk van Cliniclowns in ziekenhuizen;
sociaal- en organisatiepsycholoog Madelijn Strick onderzocht de impliciete invloeden van humoristische advertenties op de beeldvorming van en keuzes voor merken;
en filosoof Martijn Veerman schreef het boek ‘Humorologie’ waarin hij probeert de logica achter humor bloot te leggen. Hij behandelt verschillende oude en nieuwe theorieën en legt hiermee uit wat er nodig is voor het ontwikkelen van een gevoel voor humor.
Daarnaast zullen ook Daan Boom en Stijn van Vliet van Streetlab aanschuiven. Streetlab is een semi-wetenschappelijke programma over het menselijk gedrag bij De KRO waarin vier jeugdvrienden elkaar en andere mensen testen in grappige en spannende experimenten. Wat betekent humor voor hen?

Waar: Café Het Gegeven Paard, Vredenburgkade 11, Utrecht  |  Wanneer: Maandag 16 november  | Tijd: 20.30 tot 22.00 uur  |  Toegang: De lezingen zijn gratis, voor iedereen en zonder reservering toegankelijk.

Cookieinstellingen