UMC Utrecht start eigen onderzoek

Foto: CC0 Public Domain

UPDATE

UTRECHT – Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) gaat alle overlijdensgevallen op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde vanaf 2011 opnieuw bekijken. Dat schrijft het ziekenhuis in een intern bericht, dat in handen is van RTL Nieuws.

Uit de memo blijkt dat het niet blijft bij een extern onderzoek in opdracht van het UMCU. Volgens het bericht is het ziekenhuis inmiddels ook zelf een onderzoek begonnen. Daarin worden alle sterfgevallen op de afdeling KNO in de afgelopen vier jaar onder de loep genomen.

Het ziekenhuis schrijft in de memo ook dat de twee omstreden gevallen zijn gemeld bij de interne calamiteitencommissie. Deze commissie besloot dat de casussen niet bij de Inspectie hoefden te worden gemeld. Nadat duidelijk was geworden dat Zembla onderzoek deed naar de afdeling KNO, meldde het ziekenhuis de calamiteiten alsnog bij de Inspectie. “We hebben inmiddels met de IGZ afgesproken dat ernstige complicaties met dodelijke afloop altijd besproken worden met de IGZ”, schrijft het ziekenhuis in het interne bericht.

Het ziekenhuis was vanochtend niet bereikbaar voor toelichting.

 

UTRECHT – UMC Utrecht is in ernstige verlegenheid gebracht door een uitzending van het programma Zembla over een angstcultuur op de KNO-afdeling. Het afdelingshoofd zou een streng regime hanteren waarbij artsen en artsen in opleiding hun fouten niet durven te melden uit angst daarop afgerekend te worden. Ook zouden chirurgen onder grote tijdsdruk moeten werken waardoor, aldus Zembla, het leven van patiënten in gevaar is gekomen.

Zembla heeft onder meer gebruik gemaakt van enkele patiëntendossiers waaruit blijkt dat twee keer een onnatuurlijke dood tijdens de operatie (aanvankelijk) niet is gemeld bij de inspectie, terwijl dat wel zou moeten. In een van de dossiers is zelfs ten onrechte een verklaring van natuurlijke dood aangegeven.

In een reactie zegt het ziekenhuis geschokt te zijn en verwijt Zembla een eenzijdig beeld te geven. Ze heeft aangifte gedaan tegen het onterecht verkrijgen van patiëntengegevens. Opgenomen is ook een brief van de KNO-artsen aan de Raad van Bestuur waarin ze schrijven zich niet te herkennen in de kritiek.

Kritiek

Het bericht op de site van het UMCU heeft al tot veel reacties geleid. Zo is er veel kritiek op de manier waarop de ziekenhuisbestuur dit heeft aangepakt. Er wordt niet echt ingegaan op de kritiek. Waarom zat er niet iemand van het bestuur bij Zembla?, vragen verschillende mensen zich af. Nu moest de directeur kwaliteit & patiëntveiligheid het doen en die man kwam gewoon niet uit zijn woorden, schrijven ze.

De Amsterdamse hoogleraar Pieter Adriaans schrijft dat hij de situatie met de hoogleraar Adriaan van Olphen bij die afdeling van nabij heeft meegemaakt en vindt de reactie van het bestuur stuitend. Van Olphen zegt in Zembla dat hij twijfels had over het afdelingshoofd en er toen uitgewerkt is. Op de site van UMC Utrecht geven diverse (ex)patiënten aan goede ervaringen te hebben met het UMC, maar dat het ziekenhuis – ook al zijn er fouten gemaakt – openheid van zaken moet geven.

De Tweede Kamer wil opheldering van minister Edith Schippers van Volksgezondheid over de twee omstreden medische calamiteiten bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en de rol die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) daarin speelt. Voor een door de SP aangevraagd debat naar de vermeende misstanden en de rol van de IGZ was vanmiddag nog geen meerderheid. Wel wil de Kamer dat minister Schippers in een brief uiteenzet wat er precies is gebeurd. Mogelijk wordt op basis van de toelichting van de minister later nog een debat gevoerd.

 

UTRECHT – In de tv-uitzending van Zembla vanavond wordt aandacht besteed aan de ‘angstcultuur’ op de afdeling KNO van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht en een aantal incidenten waarbij ‘ernstige, dodelijke complicaties’ plaatsvonden die mogelijk ‘vermijdbaar en verwijtbaar’ waren. Dit meldt RTLNieuws.nl

Vorig jaar hebben drie artsen van de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde van het ziekenhuis melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De angstcultuur op de KNO-afdeling zou het gevolg zijn van de autoritaire leiderschapsstijl van het afdelingshoofd. Hij wordt door een van de artsen omschreven als een ‘grillige tiran’. Artsen zouden fouten niet meer durven te melden omdat ze bang zijn dat ze hierop worden afgerekend. Chirurgen zouden onder grote tijds- en prestatiedruk moeten opereren.

Omdat de artsen geen concrete gevallen noemden, sloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg het onderzoek. “Zonder de beschikking over concrete informatie had de inspectie op dat moment onvoldoende aanknopingspunten voor een onderzoek. Ook tijdens een onaangekondigd bezoek eerder dit jaar aan de afdeling KNO heeft de inspectie geen onveilig werkklimaat en/of angstcultuur kunnen vaststellen.”

UMC ontkent

Het ziekenhuis ontkent de problemen. Het ziekenhuis heeft, samen met ‘externe partijen’ de gevallen bekeken waarover Zembla vragen heeft gesteld. “Op basis hiervan hebben we kunnen vaststellen dat de cases die Zembla ons voorlegde zorgvuldig zijn behandeld. Het vormt voor ons geen aanleiding om te twijfelen aan individuele medewerkers, de afdeling of het kwaliteitssysteem.”

Het UMC Utrecht heeft naar aanleiding van de komende uitzending van tv-programma Zembla aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke patiënteninformatie. Zembla heeft informatie van anonieme bronnen over vermeende misstanden op de KNO-afdeling van het ziekenhuis.

 

 

Cookieinstellingen