Wethouder Jongerius treedt terug

Foto: Sebastiaan ter Burg, Wikimedia

UTRECHT – Wethouder Margriet Jongerius van Cultuur heeft vandaag onverwacht haar vertrek aangekondigd. Als reden voor het aanbieden van haar ontslag en het per direct neerleggen van haar taken geeft Jongerius aan dat zij effectiever is buiten dan binnen het politieke speelveld.

In een persoonlijke brief aan de gemeenteraad en de leden van het college van B&W van Utrecht, beschrijft Jongerius uitgebreid haar manier en stijl van werken, waar haar krachten liggen, en waar zij werkplezier ontleent. “Mijn stijl van besturen is gericht op het samen bereiken van concrete resultaten. Dat doe ik als verbinder en bruggenbouwer op zowel inhoud als tussen mensen en organisaties. Investeren in een dialoog met raadsleden, ook die van de oppositie, met inwoners en organisaties in de stad om zo te komen tot breed gedragen oplossingen: dat is mijn stijl.” Jongerius geeft aan op die manier ook graag uitvoering te geven aan het collegeprogramma ‘Utrecht maken we samen’, waarbij zij ‘het samenwerken op basis van vertrouwen en met een open vizier’ benadrukt. “Dilemma’s, verschillen in (politieke) belangen en verschillen in normen en waarden onderling bespreekbaar en overbrugbaar maken, dat is mijn kracht.” Bij deze bestuursstijl hoort evenwel ook dat behaalde successen gedeeld worden met iedereen die hieraan heeft bijgedragen, aldus Jongerius. Zij ziet in dat haar bestuurstijl ten koste gaat van de profilering van haar als wethouder en van die van mijn partij. “Deze profilering is wel wat van mij als wethouder gevraagd wordt als onderdeel van een andere manier van politiek bedrijven.”

Haar conclusie is dan ook dat zij, na 1,5 jaar als wethouder te hebben gefungeerd, effectiever kan zijn buiten dan binnen dit politieke speelveld.

 

Cookieinstellingen