Utrecht heeft de drukste fietspaden in Nederland

Foto: Toerisme Utrecht

UTRECHT – De resultaten van de Fiets Telweek 2015, ook wel het grootste fietsonderzoek ooit genoemd, zijn bekend. En Utrecht neemt hierin een prominente plaats in. Want wat blijkt? In de top vijf van drukste fietspaden in Nederland bezet Utrecht de drie eerste plaatsen. Dit maakte RTLNieuws.nl vanochtend bekend. 

Aan het fietsonderzoek – georganiseerd door de Fietsersbond – deden afgelopen september 55.000 mensen mee. Zij maakten hierbij gebruik van een speciale app waarmee de data konden worden verzameld. De onderzoeksresultaten worden gebruikt om het fietsklimaat in Nederland te verbeteren.

Resultaten

Utrecht als stad staat op plaats 1, 2 en 3 als het gaat om de drukste fietspaden.

1. Fietspad bij het Smakkelaarsveld naast Utrecht Centraal.
2. Hetzelfde fietspad op de stukken bij het Vredenburg.
3. Voorstraat.

Gevolgd door:
4. Jodenbreestraat (Amsterdam).
5. Grote Markt (Groningen).

De fietser in Utrecht heeft het niet alleen op deze locaties zwaar: door de hele provincie heeft de fietser grotere kans op vertraging dan in andere provincies. Per fietskilometer komt hij 0,4 verkeerslichten tegen. In Friesland is dat niet meer dan 0,03 verkeerslicht per kilometer.

Korte ritten
Er is niet alleen gekeken naar de drukte, maar ook naar de snelheid waarmee fietsers door Nederlands sjezen. Met 15,8 kilometer per uur wordt in de provincies Drenthe en Overijssel het snelst gefietst. In Noord-Holland blijken de fietsers minder hard door te trappen: gemiddeld 15,1 kilometer per uur. In Flevoland en Zeeland zijn de ritten het kortst; 3,5 kilometer gemiddeld per fietsrit.

In Amsterdam wordt het langzaamst gefietst: gemiddeld 14,9 kilometer per uur. In Leiden worden de kortste ritten afgelegd; gemiddeld 2,9 kilometer. In Rotterdam leggen de fietsers de meeste fietsmeters af; gemiddeld 4,0 kilometer.

 

 

Cookieinstellingen