Einde van zuiptijdperk studentenverenigingen in zicht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Studenten en een verantwoorde alcoholconsumptie. Twee zaken die elkaar lijken te bijten. Maar zuipen op studentenverenigingen tot diep in de nacht mag dan weliswaar heel gezellig zijn, maar komt zeker de gezondheid niet ten goede…

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) gaat – samen met de hulp van bierbrouwers en andere drankverkopers – de 48 onder haar ressorterende studentenverenigingen en hun leden dan ook aanzetten tot gezond drinken. “Studenten gaan voor verantwoorde alcoholconsumptie”, meldt de LKvV in een persverklaring.  LKvV-voorzitter Ruben Hoekman pleit voor “het ombuigen van drinkpatronen en een grotere bewustwording van de negatieve kanten van overmatige alcoholconsumptie”. De LKvV heeft zich namelijk verbonden aan het nationale preventieprogramma Alles is gezondheid… van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel van dat programma is een gezonder en vitaler Nederland. De koepelvereniging gaat van alles doen. Een online instructie over gevolgen voor de gezondheid en alcoholwetgeving moet de leden helpen om verantwoord te tappen. “Ieder lid dat achter de bar staat moet geslaagd zijn voor de online toets en is daardoor in staat om verantwoord alcohol te schenken.”

Goede voorbeelden

Bovendien gaat de LKvV goede voorbeelden verzamelen. “Veel studentenverenigingen zijn al actief bezig om verantwoorde alcoholconsumptie binnen de vereniging te stimuleren”, aldus de LKvV. De goede voorbeelden worden gebundeld en verspreid onder de aangesloten verenigingen. En wat moet er gebeuren met verenigingen die hun best niet doen? Er komt binnen de LKvV een werkgroep om ‘niet of minder actieve studentenverenigingen te prikkelen om betrokkenheid te tonen bij de aanpak van verantwoorde alcoholconsumptie’.

 

 

Cookieinstellingen