Na dieven, nu ook monstrans helers berecht

UTRECHT – Tegen twee verdachten van het helen van de monstrans die in januari 2013 werd gestolen uit het museum Catharijneconvent in Utrecht, zijn werkstraffen geëist. Beiden ontkennen. Dat meldt het AD vrijdag.

De vriendin Samantha D. en een vriend Michel E. van een van de dieven worden verdacht van het willen vervoeren van de monstrans naar België. Beiden werden samen met een van de rovers Marco K. door de politie klemgereden toen ze met de auto met de monstrans op de achterbank naar België wilden rijden. Tegen verdachten zijn respectievelijk werkstraffen van 120 uur en 160 uur geëist.

Monstrans
De monstrans werd eind januari op klaarlichte dag gestolen. De vier rovers stopten met een scooter voor de deur van het museum, renden naar binnen, sloegen daar vitrines kapot en roofden het tentoongestelde kunstobject. Medewerkers probeerden de dieven nog tegen te houden, maar die wisten desondanks te ontkomen. De monstrans had een verzekerde waarde van 250.000 euro. Een belangrijk gedeelte met ingelegde diamanten ontbreekt nog steeds. De mannen kregen in het najaar van 2013 celstraffen van meerdere jaren opgelegd.

Cookieinstellingen