Tien jaar voor doodslag Utrechtse kaasboer

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De rechtbank heeft de 48-jarige André F. veroordeeld voor het doodslaan van de Utrechtse kaasboer Kees Witteveen (76) in mei vorig jaar. Bij de strafmaat van tien jaar – de officier had dertien jaar geëist – is rekening gehouden met het feit dat F. eerder met justitie in aanraking is geweest voor het plegen van geweldsdelicten. Zo zit F. sinds februari van dit jaar vijf jaar vast voor een overval op een woning en verboden wapenbezit.

De kaasboer, die wel vaker daklozen en zwervers in huis nam, gaf F. en zijn zwangere vriendin tijdelijk onderdak. De bejaarde man werd in zijn slaapkamer gevonden met een ingeslagen schedel. Er was zoveel geweld gebruikt dat zelfs op de overloop bloedspatten werden gevonden. Toen de politie F. een paar dagen later arresteerde, zat er nog bloed op zijn kleding. De man had toen al aan anderen verteld dat de bekende kaasboer was doodgeslagen, terwijl dat nog stilgehouden was door de politie.

Vondst DNA

In het onderzoek naar de toedracht van het delict heeft de politie forensisch bewijs gevonden in een vuilniszak. Naast de mobiele telefoon van het slachtoffer zat hierin ook bebloede kleding van de verdachte. Onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut naar het bloed leverde een DNA-profiel op dat matcht met het DNA-profiel van het slachtoffer. De matchkans is volgens het NFI kleiner dan 1 op 1 miljard. Het is de voor de rechtbank in Utrecht nog altijd onduidelijk waarom F. de kaasboer doodsloeg. F. ontkent dat hij iets met de doodslag te maken heeft en wil in hoger beroep gaan.

 

 

Cookieinstellingen