Raadsfracties verdeeld over rol gemeente familie Nicolich

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Nu over twee maanden de familie Nicolich de huidige woning aan de Churchilllaan in Kanaleneiland moet verlaten wegens sloop, is de vraag wie verantwoordelijk is voor het vinden van vervangende woonruimte actueel geworden. De raadsfracties zijn verdeeld over de rol die de gemeente hierbij nog moet spelen.

De familie, bestaande uit ouders met vier kinderen, zit sinds 2012 in de woning die door de gemeente voor 40.000 euro is verbouwd. Het Leger des Heils, die de zorg voor de familie op zich heeft genomen, zoekt naar vervangende en tijdelijke woonruimte. Onduidelijk is hoe het daarna verder moet.

Belastingbetaler
Fractievoorzitter Dimitri Gilissen van de VVD wil van verantwoordelijk wethouder Jongerius precies weten hoe het zit met dit dossier. “Er zal vast een reden voor zijn dat het Leger des Heils nu op zoek gaat. Maar wij vinden niet dat deze familie een voorkeursbehandeling moet krijgen en gratis moet kunnen wonen op kosten van de belastingbetaler.” Als het aan raadslid Cees Bos van Stadsbelang Utrecht ligt moeten ‘deze mensen losgelaten’ worden. “Ik ben er klaar mee. De bedragen die er in het verleden mee gemoeid waren, zijn bizar. Laat ze werken voor hun geld.”

Coalitiepartijen SP en GroenLinks zijn milder. Fractievoorzitter Heleen de Boer van GroenLinks vergelijkt het met maatschappelijke opvang. “Het gezin lijkt nu redelijk stabiel en heeft zich volgens mij redelijk rustig gehouden. Dat wil je graag zo houden.”

Cookieinstellingen