Verdachten aangehouden bij witwasonderzoek met bitcoins

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT/AMSTERDAM – In een lopend witwasonderzoek met bitcoins in de eenheid Midden-Nederland hield de politie woensdag 13 oktober drie verdachten aan. Een vierde verdachte meldde zich vrijdag 16 oktober op het politiebureau. Onder andere harddrugs en geld werden in beslag genomen.

Ruim een half jaar geleden startte het onderzoek naar aanleiding van binnengekomen informatie over verdachte financiële transacties. Er bleek dat er contant geld geleverd werd voor bitcoins waarbij gezorgd kon worden voor anonimiteit van de verkopers van de bitcoins. Op deze manier werd de mogelijkheid geboden om uit criminele bron afkomstig geld wit te wassen, wat een ondermijnende invloed heeft op het gewone betalingsverkeer en gebeurt op het snijvlak tussen onder- en bovenwereld. Het is al langer bekend dat bitcoins ook worden gebruikt als betaalmiddel in het criminele circuit. Zo wordt het digitale ruilmiddel gebruikt voor de aankoop van verboden goederen, zoals drugs, wapens en identiteitsbewijzen, op ondergrondse verkoopsites. Het vermoeden is, dat er op deze wijze voor miljoenen euro´s aan geld is witgewassen. De betreffende rekeningen zijn waar mogelijk mogelijk bevroren.

Aanhoudingen

Het onderzoek leidde naar vier verdachten. Drie daarvan konden woensdag 13 oktober worden aangehouden in respectievelijk Amsterdam en Utrecht. Het gaat om een 47-jarige man uit Utrecht en twee mannen van 22 en 23 jaar uit Amsterdam. Een 26-jarige vrouw uit Utrecht meldde zich vrijdag 16 oktober op het politiebureau. De twee Amsterdammers worden vandaag, vrijdag 16 oktober, voorgeleid bij de rechter-commissaris. De twee andere verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld, maar blijven verdachten. Doorzoekingen De doorzoekingen vonden plaats in woningen in Amsterdam en Utrecht. Er werd ruim twee kilo harddrugs en zo´n 800 harddrugspillen in beslag genomen, die bedoeld waren voor de verkoop. Ruim 10.000 euro aan contant geld en een Mercedes ter waarde van 20.000 euro werden meegenomen.

Bitcoins

Bitcoins is een elektronisch ruilmiddel dat via een online netwerk wordt verhandeld. Omdat er geen centrale administratie is, kan de overheid de waarde van bitcoins niet beïnvloeden. Het idee dat de eigendom en handel in bitcoins anoniem is, is echter een misvatting. Transacties met bitcoins en informatie over de betrokken accounts zijn te traceren. Wanneer bitcoins worden gebruikt voor criminele activiteiten, zoals in dit onderzoek naar witwassen, is dit op te sporen en aan te pakken. Misdaad loont niet Het overgrote deel van alle criminaliteit wordt gepleegd met het oog op snel financieel gewin. Door crimineel vermogen af te pakken, maken de betrokken overheidsinstanties (politie en Openbaar Ministerie) duidelijk dat misdaad niet loont. Criminelen verliezen niet alleen het misdaadgeld, maar daarmee ook hun status in het criminele milieu.

Conservatoir beslag

Om zoveel mogelijk crimineel vermogen af te kunnen pakken, wordt steeds vaker vroegtijdig beslag gelegd op geld, vastgoed en luxe goederen van criminelen. Dit conservatoir beslag vindt plaats om te voorkomen dat verdachten hun vermogen buiten het bereik van justitie brengen. Het criminele vermogen wordt door de beslaglegging gefixeerd, waardoor de verdachte dat bezit niet meer kan verkopen of laten verdampen. Volgt veroordeling tot een geldboete, of legt de rechter een ontnemingsmaatregel op, dan kan dat geheel of gedeeltelijk uit het beslag worden verzilverd. Het vermogen wordt eerst en vooral afgepakt om slachtoffers van misdrijven financieel te kunnen compenseren.

Bron: Politie.nl

Cookieinstellingen