Utrecht heet schoorsteenpiet welkom

Kinderen, luister...
Kinderen, luister...
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Nadat in voorgaande jaren de traditionele Zwarte Piet al zijn kroeshaar, rode lippen en gouden oorbellen had verloren, stond alleen zijn huidskleur nog ter discussie. Althans in Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Den Haag en Meppel. De uitkomst? In Utrecht kan Piet van nature gewoon zwart, bruin of blank zijn. Want… Piet is niet zwart als roet, maar zwart ván roet!

De organisatoren van de vijf steden melden in een gezamenlijke verklaring dat met de geleidelijke aanpassing de traditie en het aloude Sinterklaasverhaal overeind blijft. De schoorsteenpiet zal de komende jaren in de vijf betrokken steden steeds meer het beeld bepalen. Ze hebben aangekondigd dat Sinterklaas in de toekomst niet langer vergezeld wordt van egaal zwarte of bruine pieten.

De pieten die dit jaar naar Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Den Haag en Meppel komen hebben roetvegen op het gezicht in plaats van een dekkende laag schmink. Hun kostuums veranderen verder niet. De organiserende comités houden naar eigen zeggen rekening met de gevoeligheden rond het uiterlijk van Zwarte Piet.

 

Cookieinstellingen