Utrecht maakt zich op voor Pegida (update)

Foto: Flickr, Metropolico.org

UTRECHT – De anti-islambeweging Pegida houdt vandaag voor het eerst een demonstratie in Nederland. De organisatie voert actie in het centrum van Utrecht tegen de komst van vluchtelingen en wil onder meer dat moskeeën en islamscholen dichtgaan.

PEGIDA_LOGO.svgAanhangers van de uit Duitsland afkomstige protestbeweging Pegida (Patriottische Europeanen tegen islamisering van het avondland), komen om 14.00 uur samen op het Vredenburg omdat ze geen mars mogen houden. Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht verbood dat afgelopen week, omdat hij het gevaar op confrontaties met tegendemonstranten te groot vindt.

Tegendemonstraties

Meerdere tegendemonstraties staan inmiddels gepland. Alleen de Internationale Socialisten hebben toestemming om actie te voeren op Janskerkhof om 13.00 uur. Twee andere demonstraties zijn officieel niet toegestaan, maar zullen waarschijnlijk toch doorgaan. Utrecht heeft aangekondigd dat er veel politie op de been zal zijn.

Bron: ANP

 

UPDATE: 15.40 uur

UTRECHT –  De betoging van de anti-islamitische organisatie Pegida in Utrecht is uitgelopen in opstootjes. De demonstratie van de Internationale Socialisten op het Janskerkhof verliep rustig. Op het Vredenburg ging het een stukje grimmiger aan toe.

Lutz Bachmann, oprichter van Pegida in het Duitse Dresden, kon op het Vredenburg het woord nemen. Hij wees de menigte op de gevaren van de islam en de toevloed van vluchtelingen naar Europa. Het kost een hele hoop geld en de asielzoekers zijn economische vluchtelingen, betoogde hij. De politie heeft na wat duw- en trekwerk enkele charges uitgevoerd. De toegang tot het Vredenburg is afgesloten. Toen de rellen zich naar de Drieharingstraat verplaatsten heeft de politie stevig ingegrepen. De horeca haalde onmiddellijk de terrasstoelen naar binnen. Bij een restaurant ging het brandalarm af toen er een rookbom naar binnen werd gegooid. Aan de rand van de betoging vinden intussen verhitte discussies plaats tussen voor- en tegenstanders van Pegida.

Er zijn inmiddels tien mensen aangehouden. De voorzitter van Pegida Nederland overweegt binnen twee tot drie weken nogmaals te gaan demonstreren in Utrecht, meldt RTV Utrecht.

 

Cookieinstellingen