Twee voor twaalf voor Amsterdamsestraatweg

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De problemen rond de Amsterdamsestraatweg escaleren. Dit blijkt uit een brandbrief die de wijkregisseur aan wethouder Margriet Jongerius schreef. Hoewel de problemen continu de aandacht hebben van wethouder en burgemeester, zijn raadsleden van mening dat van hen méér regie en méér actie mogen worden verwacht. 

In de brief, in het bezit van het AD, schrijft de wijkregisseur dat ze bezorgd is over de ontwikkelingen op de Amsterdamsestraatweg. “Sinds een aantal weken nemen de overlastgevende problemen op het beruchte middenstuk weer toe.” De overlast lijkt een direct verband te hebben met de heropening van een aantal zaken die in 2014 een tijdelijke sluiting kregen opgelegd. Vanuit de bewoners regent het klachten.”

Vicieuze cirkel
Het AD onthulde onlangs dat foute ondernemers die door de gemeente bestraft zijn, simpel opnieuw kunnen beginnen. Doordat veel panden in de straat een zeer brede ‘dienstverleningsvergunning’ hebben, kunnen zij daar moeiteloos allerlei handeltjes weer oppakken. Dat maakt het moeilijk de overlast en de criminaliteit een halt toe te roepen. De wijkregisseur: “Met nachtelijke acties zijn we al tijden aan het dweilen terwijl een half jaar na sluiting bedrijven hun deuren weer openen en alle overlast opnieuw begint.”

Wethouder Jongerius zegt hard te werken aan de aanpak van de straat. “Wij volgen signalen over en ontwikkelingen nauwgezet. Ik acteer er samen met het college op.” Zij wijst erop dat er een voorbereidingsbesluit ligt om het bestemmingsplan van de straat te veranderen. “De aanpak vraagt een lange adem en heeft continu onze aandacht.”

Gemeenteraad: meer regie en actie

Maar de vraag is of ‘continue aandacht’ wel volstaat. Collegepartijen D66 en GroenLinks vinden dat de burgemeester de regie naar zich moet trekken. “Van Zanen zou meer leiderschap mogen tonen,” zegt raadslid Steven de Vries (GL). Fractievoorzitter Maarten van Ooijen (Christen Unie) hekelt de rol van Jongerius. “De wethouder is onzichtbaar en heeft de regie niet. Als wijkwethouder is ze belast met de straat, terwijl de problematiek vooral met openbare orde en veiligheid te maken heeft.”

Ook hij wil dat Van Zanen de kar gaat trekken. De VVD verwacht van de burgemeester méér actie. Raadslid Queeny Rajkowski: “Veiligheid en openbare orde is de portefeuille van de burgemeester. Hij zou daarover met Jongerius in gesprek moeten gaan.”

Cookieinstellingen