Raad van State buigt zich over feiten rond exploitatievergunning Wegra

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Vandaag diende het hoger beroep van seksexploitant Wegra tegen de gemeente Utrecht inzake de al dan niet terecht ingetrokken exploitatievergunning van Wegra. Volgens de gemeente was er sprake van mensenhandel op het Zandpad. De gemeente Utrecht blijft van mening dat de seksboten op het Zandpad in 2013 terecht gesloten zijn.

lawyer-28782_1280De advocaten van beide partijen beroepen zich op verschillende rapportages ter ondersteuning van hun betoog dat het intrekken van de exploitatievergunning voor prostitutieboten op het Zandpad op (on)juiste gronden is gevoerd. Advocaat Ridder, die namens sekexploitant Wegra het woord voerde tegen het intrekken van de exlawyer-151335_1280ploitatievergunning voor de prostitutieboten op het Zandpad, heeft het onderzoek van criminoloog Dina Siegel aangevoerd om aan te tonen dat seksexploitant Wegra een goede verhuurder was waar de prostituees positief over spraken. Volgens Niels Verkerk, jurist van de gemeente Utrecht, komt uit de bestuurlijke rapportages een heel ander beeld van Wegra naar voren. Uit de rapportages blijkt wel degelijk dat het op het Zandpad ging om meer dan enkele incidenten. Sinds de sluiting van het Zandpad zijn bovendien meerdere strafzaken tegen mensenhandelaren gevoerd waarbij vrouwen werden geplaatst op de boten van de Wegra.

Afdingen

Ridder voert echer aan dat wie alle individuele feiten beter bekijkt hierop veel valt af te dingen. Er zou nooit sprake zijn geweest van mensenhandel en dit zou ook uit het onderzoek van Siegel blijken. Begin deze maand maakte het Willem Pompe Instituut bekend dat er tussen 2000 en 2014 hooguit vier tot acht vrouwen slachtoffer zijn geworden van misstanden op het Zandpad in Utrecht. De onderzoekers noemden de cijfers over onvrijwillige prostitutie in Utrecht onbetrouwbaar. Volgens het instituut is het zinloos om die cijfers te gebruiken als argument voor het sluiten van de boten.

Over zes weken doet de Raad van State uitspraak over het hoger beroep van Wegra. Mocht de Raad van State de gemeente Utrecht in het gelijk stellen, dan overweegt Wegra naar het Europees Hof te stappen.

 

 

Cookieinstellingen