Utrecht krijgt een nieuwe woonwijk: Zijdebalen

Foto: Zijdebalen.nl

UTRECHT – Vanmiddag, woensdag 23 september, geeft wethouder Wonen Paulus Jansen het startschot voor de bouw van de nieuwe woonwijk Zijdebalen. In totaal komen er circa 500 woningen.

Zijdebalen maakt deel uit van de historische Bemuurde Weerd, die rond 1300 ontstond als voorstad van de ommuurde stad Utrecht. Nu verschijnt er als gezegd aan de rand van de historische binnenstad een nieuwe stadswijk. Het stedenbouwkundig plan garandeert een hoogwaardige invulling van de openbare ruimte. Zo wordt de kade van de Vecht (de Zeedijk) van nieuwe bestrating en een statige bomenrij voorzien. De woonstraten tussen de bouwblokken worden breed aangelegd, zodat er tussen de bebouwing er veel ruimte ontstaat. In de Zijdebalenstaat wordt een nieuwe stadsgracht aangelegd. Een nieuw plein aan de westzijde van blok 2 vormt het hart van het plangebied. Op die manier ontstaat een perfecte balans tussen stedelijk wonen en een groene, ruim opgezette openbare ruimte, waardoor je blijft ‘ademen’. Daarnaast is elk bouwblok voorzien van een groen ingericht binnen gebied.

Twee fasen

Zijdebalen wordt gerealiseerd in twee fasen. De eerste fase die nu start bestaat uit 12 herenhuizen en 223 appartementen. Onder de woningen komen twee verdiepte parkeergarages voor 206 parkeerplaatsen. De koopwoningen bestaan uit 46 appartementen en 12 herenhuizen en zijn allen verkocht. De volgende fase vanaf de Jongeneelstraat tot aan de David van Mollemstraat is nog in ontwikkeling. Geïnteresseerden kunnen zich al voor de volgende fase inschrijven via zijdebalen.nl. Het streven is dat de nieuwe woonwijk Zijdebalen in 2019 klaar is.

Groen

De woningen zijn verbonden door binnentuinen. De straten in Zijdebalen worden gesierd met een variatie van bomen en een diversiteit aan vaste planten. In de bestaande situatie zijn er 22 bomen. In de nieuwe situatie komen er 64 bomen. Het plein langs de Westerdijk en de Korenschoofstraat krijgt de naam Jongeneelwerf. Dit is verwijzing naar waar ooit het hout over water werd aangevoerd. Op het plein komt een horecapaviljoen met een ecologisch begroeid dak, waarin tevens de nutsinstallaties zijn opgenomen.

Smeedijzeren hek

Het oorspronkelijke lusthof Zijdebalen dat tot aan de Amsterdamsestraatweg was gesitueerd kende een toegangspoort met daarin een smeedijzeren hek. De tuinen en de toegangspoort waren in de stijl van Lodewijk IV. Dit hekwerk is op verschillende tekeningen over het lusthof terug te vinden. Onder meer in de tekeningen van de tekenaar van stads- en dorpsgezichten Jan de Beijer (1703-1780). Dit ontwerp komt terug in het nieuwe Zijdebalen en vormt de toegang tot de binnentuin vanaf de Jongeneelwerf. Het smeedijzeren hek wordt door Axel en Wout van der Horst gesmeed, die tegenover Zijdenbalen aan de Bemuurde Weerd in Utrecht hun smidse hebben.

 

Cookieinstellingen