Grenzeloze inzet voor vluchtelingen duurt voort

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Nederland speelt een prominente rol bij asielaanvragen. Statistieken wijzen uit dat het aantal asielaanvragen nergens zo snel is gegaan als in Nederland. Ook in ons land wordt inmiddels hardop gedacht of onze ‘grenzeloze’ inzet wel kan voortduren met de huidige instroom, terwijl op lokaal niveau met man en macht wordt gewerkt om de vluchtelingen een thuis te geven.

In april, mei en juni vroegen 6270 mensen hier asiel aan. In de eerste drie maanden ging het nog om 2425 aanvragen. Dat is een toename van 159 procent. Volgens de Europese statistische dienst komt alleen Letland in de buurt. Daar steeg het aantal verzoeken met 123 procent. In de 28 EU-landen bij elkaar vroegen in april, mei en juni 213.195 mensen asiel aan. Dat is 15 procent meer dan in het vorige kwartaal en 85 procent meer dan in dezelfde maanden in 2014. Duitsland kreeg verreweg de meeste asielaanvragen (bijna 81.000), gevolgd door Hongarije, Oostenrijk, Italië en Zweden. De meeste asielzoekers komen uit Syrië, Afghanistan, Albanië, Irak en Kosovo.

Nog even…

Het moment waarop de VVD gaat zeggen dat er geen vluchtelingen meer bij kunnen, is niet zo heel ver weg meer. Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra donderdagavond in Pauw. “Als de aantallen toenemen als nu, dan komen ze op een gegeven moment met duizenden per dag en dat is niet meer te handelen”, aldus Zijlstra.

Nog meer handjes nodig

Het Rode Kruis wil uiteindelijk twintig Welkom Winkels hebben in de buurt van asielzoekerscentra of noodopvanglocaties voor vluchtelingen. Er zijn nu zes winkels, in Goes, Utrecht, Roermond, Zwolle, Stadskanaal en Tilburg. Zaterdag wordt de zevende geopend, in Den Bosch. Het Rode Kruis verzamelt in deze winkels spullen die mensen aan vluchtelingen willen geven en verdeelt ze. Het gaat om kleding, maar ook om bijvoorbeeld toiletartikelen en fietsen.
Dagelijks zijn 93 vrijwiligers aan het werk voor het Rode Kruis en dat is nog niet genoeg, zegt een woordvoerder. “We hebben nog meer handjes nodig.” Op verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) coördineert het Rode Kruis inmiddels alle giften en aanmeldingen van mensen die iets voor asielzoekers willen doen.
De hulporganisatie is momenteel actief op opvanglocaties in Boxtel, Brummen, Ede, Zeist, Amsterdam, Rotterdam en Heusden. Tot nu toe zijn zevenhonderd veldbedden van het Rode Kruis in gebruik en de organisatie heeft er nog ongeveer 750 over en driehonderd stapelbedden. Er zijn verder negenhonderd hygiënekits met onder andere een tandenborstel, zeep, maandverband en scheerspullen uitgedeeld en evenzoveel kussens en dekens. “En we zijn nog naarstig op zoek naar meer nieuwe dekens”, aldus de woordvoerder.

Geen noodopvang in kerken 

Kerken en kerkelijke conferentieoorden en internaten zijn niet snel geschikt te maken voor de opvang van grote groepen vluchtelingen. Ze zullen daarom niet door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in gebruik worden genomen. Het COA zoekt locaties voor noodopvang waar honderden mensen tegelijk terecht kunnen. Het COA sprak met zowel de Rooms-Katholieke Kerk als de Protestantse Kerk Nederland. Die organisatie bood onder meer het Roosevelthuis aan in voormalig conferentieoord Hydepark in Doorn.

“Wij hebben de kerken geadviseerd zich bij de gemeente te melden”, aldus een COA-woordvoerder. “Mogelijk kunnen zij wel asielzoekers opvangen die al een verblijfsvergunning hebben, maar nog in een asielzoekerscentrum zitten omdat er geen woonruimte voor hen is” Als zij doorstromen, komt er ruimte vrij voor nieuw aangekomen asielzoekers, aldus COA. De Bisschoppenconferentie, die de gebouwen had aangeboden, laat vrijdag weten dat ze de beslissing respecteert. De conferentie praat binnenkort met diverse organisaties om te kijken wat de kerk wel voor vluchtelingen zou kunnen doen. In de RK-parochies wordt zondag gecollecteerd voor vluchtelingen.

Beatrixgebouw 

Er verblijven op dit moment 500 asielzoekers in het Beatrixgebouw in Utrecht. Inmiddels zijn er bedden, douches en kasten geregeld. Wethouder Jongerius noemde de betrokkenheid van de Utrechters gisteravond tijdens de gemeenteraad ‘hartverwarmend’. De wethouder liet ook weten dat er gisteren overleg heeft plaatsgevonden met de burgemeester, het OM, de politie en het bestuur van het COA. Hier zijn afspraken gemaakt over screening, medische zorg, de nieuwe afspraken met de nationale politie en het vaststellen van een beheerplan tussen het COA, politie en de gemeente. Er zijn ook huisartsen aanwezig in het Beatrixgebouw.

Omdat de informatieavond van afgelopen woensdag zo kortdag werd gerealiseerd, wordt er volgende week dinsdag een nieuwe informatiebijeenkomst georganiseerd. Dinsdagavond 22 september van 19.00 uur tot 21.00 uur zijn omwonenden, geïnteresseerden en raadsleden welkom met vragen over de noodopvang.

Cookieinstellingen