Nieuwe koers Utrechts armoedebeleid

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het college kiest bij de bestrijding van armoede voor een brede aanpak. Dit blijkt uit het plan ‘Utrecht Inclusief, vernieuwing van de Utrechtse armoedeaanpak 2016-2019. 

Wat blijft?

Voor armoedebestrijding blijft voor de Utrechtse minima de komende periode hetzelfde budget beschikbaar als tot heden. De bijzondere bijstand blijft een vangnet voor mensen met noodzakelijke bestaanskosten, die hun draagkracht te boven gaan. De U-pas en een uitgebreide Collectieve zorgverzekering voor Minima (CZM) blijven bestaan voor iedereen met een inkomen tot 125 % van het minimum inkomen.

Wat verdwijnt?

Een aantal oude regelingen, zoals de individuele inkomenstoeslag en de energieregeling voor ouderen komen te vervallen. Het woonlastenfonds wordt zorgvuldig afgebouwd, waarbij voor de huidige gebruikers een overgangsperiode geldt.

Wat verandert?

Complexe armoederegelingen worden vereenvoudigd. In de nieuwe opzet wordt de U-pas de toegang tot andere gemeentelijke regelingen. Het voordeel is dat slechts op één plek het inkomen van aanvragers getoetst wordt. Een stimuleringsfonds voor maatschappelijke initiatieven en een gezamenlijke lobby gaan knelpunten in wet- en regelgeving rond armoede en schulden in Den Haag aankaarten.

Wat is nieuw?

Nieuw is de preventieve aanpak gericht op ‘life events’ (ingrijpende gebeurtenissen zoals ontslag, scheiding e.d.). Door tijdige signalering en gericht aanbod – zoals bijvoorbeeld een budgetcursus – wil de gemeente zorgen dat mensen zich zelf financieel kunnen blijven redden. Aanvullend hieraan komt er een incidenteel budget om minima een steuntje in de rug te geven.  In 2016 start een pilot met een aanpak gericht op ‘life events’ en naar verwachting wordt de werkwijze in 2017 ingevoerd. Mensen kunnen rekenen op ondersteuning – bijvoorbeeld bij het vinden van een goedkopere huurwoning – om te voorkomen dat ze financieel in problemen komen.

De gemeenteraad moet nog instemmen met de nieuwe koers en acties zoals beschreven in ‘Utrecht Inclusief, vernieuwing van de Utrechtse armoedeaanpak 2016-2019.

Cookieinstellingen