Gemeente op zoek naar middelgrote panden voor asielzoekers

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Utrechtse wethouder Margriet Jongerius (GroenLinks) wil asielzoekers onderbrengen in middelgrote panden voor 200 à 250 mensen. Het COA gaat op het verzoek van de gemeente hierin mee.

Het COA gaf tot nu toe alleen gehoor als een gemeente een grote opvanglocatie kon bieden voor zo’n 500 asielzoekers of meer. Nu zijn ook kleinere panden welkom. Wethouder Jongerius van Utrecht, en meer gemeenten met haar, drong er al langer bij het COA op aan om ook te kijken naar middelgrote opvanglocaties. Plaatsen zoals Utrecht, Bunnik en De Bilt hebben immers geen grote panden voor zoveel mensen. Het COA lijkt, onder druk van de grote toestroom van asielzoekers naar ons land, toe te geven aan die wens van gemeenten. “Een kleinere locatie in Utrecht zou kunnen als een soort satellietvestiging van het AZC in Oog in Al,” zegt woordvoerder Jeanette Scholten. “Zo’n kleinere locatie kan gebruikmaken van de voorzieningen van het grotere AZC. Dat zou bijvoorbeeld ook kunnen in De Bilt, met Kamp Zeist in de buurt.” De voorkeur gaat nog steeds uit naar grote locaties, want op deze manier is het wel wat behelpen.

Meldpunt
Wethouder Jongerius zoekt nu dus naar panden om maximaal 200 à 250 mensen in onder te brengen, schrijft ze aan de raad. Ze heeft, in navolging van de ChristenUnie en de PvdA, een meldpunt geopend waar mensen suggesties kunnen aandragen voor opvanglocaties. Het meldpunt van de ChristenUnie en de PvdA leverde tot nu toe zo’n vijftig reacties op. Daarnaast hebben zich twee vastgoedeigenaren en een zorginstelling gemeld die wel willen meedenken over mogelijkheden met hun eigen bezit. Utrecht is ook nog met het COA in overleg over een tweede asielzoekerscentrum.

Cookieinstellingen