Studenten en bewoners niet blij met wijzigingen omzettingsbeleid

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De meningen over de door wethouder Paulus Jansen vorige week gepresenteerde wijzigingen van het zogeheten omzettingsbeleid, waarmee huizen worden omgevormd tot studentenwoningen, zijn verdeeld. Bewoners vinden de voorstellen van Jansen niet ver genoeg gaan. Terwijl studentenunie VIDIUS in het plan een feitelijke stopzetting ziet op het omzetten.

De oplossingen die Jansen vrijdag presenteerde voor het splits- en omzetbeleid in de stad bestaan uit: het opstellen van een minimum aantal vierkante meters per persoon, het verplichten van de bouw van fietsenstallingen bij gesplitste woningen en het verhogen van de WOZ-grens van woningen waarvoor een splits- of omzetvergunning moet worden aangevraagd naar 400.000 euro (nu 280.000 eur). De voorstellen die wethouder Jansen vrijdag presenteerde stoppen een paar gaten, maar laten nog steeds veel mogelijkheden open tot ongeclausuleerd omzetten en splitsen, zegt Jeroen Windt, woordvoerder van de gebundelde bewoners. De bewoners roepen op tot verdergaande maatregelen. Het beleid van de stad Groningen biedt in hun ogen daarvoor veel aanknopingspunten.

Voor VIDIUS is met name de verplichte inpandige fietsenstalling een doorn in het oog. Voor veel woningen is dit niet mogelijk omdat ze zich bijvoorbeeld op de eerste verdieping bevinden, aldus VIDIUS. De studentenunie ziet deze eis dan ook als een verkapt verbod. Wel goed vindt VIDIUS de extra eisen met betrekking tot geluidsisolatie om de overlast te verminderen en het minimaal aantal vierkante meters voor een kamer.

Cookieinstellingen